ING CIO Ron van Kemenade verkozen tot CIO of the Year

02 december 2016 Banken.nl 5 min. leestijd
Profiel

Ron van Kemenade, CIO van ING, mag zich een jaar lang ‘CIO of the Year’ noemen. Hij volgt Arnoud Klerkx van Sanoma Learning op, de winnaar van CIO of the Year Award van 2015. 

Ieder jaar organiseert ICT Media de ‘CIO of the Year Award’ – een prijs die opvallend goed presterende CIO’s in het zonnetje zet. Voor de 2016-editie nam de organisatie honderden CIO’s onder de loep aan de hand van een gedetailleerde assessment.* Alle kandidaten zijn onderworpen aan een online enquête en alle daaruit voortkomende scores werden vergeleken. Aan de hand van die scores werd een shortlist van genomineerden opgesteld. Later vond een meer diepgaande persoonlijke evaluatie plaats via interviews en telefoongesprekken. Aspecten die tijdens de evaluaties in kaart werden gebracht omvatten onder meer prestatie (IT-prestaties, IT agility en projectprestatie/aantrekkelijkheid) en perceptie door de business (bijvoorbeeld boardroom credibility). Tussendoor werden de kandidaten onderworpen aan een leiderschapsassessment. Hier stonden leiderschapsaspecten en persoonlijke competenties centraal.

De top vijf kandidaten ging door naar de volgende ronde waarin zij werden onderwerpen aan een uitgebreid juryproces**. In dit proces werden onder meer validation checks uitgevoerd via overige bestuurders (CEO, CFO, CCO en/of COO) en meer gedetailleerde analyse van de verzamelde survey-, interview- en assessment resultaten.

Eerder deze week, tijdens CIODAY 2016 in de Amsterdamse Beurs van Berlage, werd de winnaar bekendgemaakt. Ron van Kemenade, de CIO van ING, kwam op nagenoeg alle onderdelen van het selectieproces als beste uit de bus en behaalde de hoogste totaalscore voor het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek, het leiderschapsassessment, en het afsluitende jurygesprek. Hoewel hij binnen de Nederlandse CIO-gemeenschap wat minder op de voorgrond treedt dan de andere genomineerden, wordt hij door collega-IT-verantwoordelijken hoog gewaardeerd. “We hebben voor een leider gekozen die IT en technologie binnen de organisatie op een fundamenteel andere wijze positioneert”, aldus Bernhard van Oranje-Nassau, voorzitter van de CIO of the Year Award. 

ING CIO Ron van Kemenade verkozen tot CIO of the Year

Van Kemenade geeft sinds 2011 leiding aan de IT organisatie van de grootbank, en onder zijn leiderschap is ING uitgegroeid tot een van de digitale voorlopers in de bankensector, zowel in Nederland als wereldwijd. Daarnaast heeft hij de manier waarop ING met IT werkt radicaal verandert, door het introduceren van concepten zoals agile werken, het Spotify organisatiemodel en meer samenwerking met FinTechs en startups. “Met zijn focus op technologie legt hij de basis voor een geheel nieuwe organisatie, waarvan de contouren zich inmiddels beginnen af te tekenen”, aldus Van Oranje over de keuze voor Van Kemenade. “Het is mooi om te zien hoe hij zich daarbij laat inspireren door grote digitale wereldspelers.” Naast de uiteindelijke winnaar waren Michel van Hout (Transavia), René van Sandijk (Vanderlande), Hendrik-Jan Smaal (Heijmans), Gerard Spans (Arcadis) en Teun van der Vorm (ANWB) genomineerd voor de titel.

In een reactie op zijn overwinning vertelt Van Kemenade dat hij trots is op de benoeming. Hij voegt daaraan toe dat hij ernaar streeft om ING’s digitale model te verbeteren naar het niveau van wereldwijde digitale leiders als Netflix, Facebook, Google en Spotify. “We trekken ons op aan partijen die verder zijn dan wijzelf”, aldus Van Kemenade. “Zo maken we de bank veel competitiever. Niet alleen ten opzichte van onze traditionele concurrenten, ook tegenover de digitaal geboren FinTechs.” 

Rob Beijleveld van ICT Media gaat zelfs een stap verder – hij stelt dat Van Kemenade zelfs een van de beste CIO’s ter wereld is. “Hij heeft met zijn focus op engineering een echt onderscheidende visie en aanpak.” Schuuring voegt toe: “Hij onderscheidt zich van de anderen door zijn focus op technologie en engineering. In die zin geeft hij een nieuwe impuls aan de IT-industrie. Hij haalt en brengt in een open ecosysteem.” Van der Zeeuw vult aan: “Ron van Kemenade is geen doorsnee hiërarchische leider, maar wel iemand met grote ambities. Hij weet ING van binnenuit te veranderen. Als CIO maakt hij deel uit van een zwerm vogels en geeft hij richting vanuit het midden.” In 2015 werd de CIO of the Year prijs gewonnen door Arnoud Klerkx van Sanoma Learning en in 2014 door Louis Luijten van ASML.

* Voor het uitvoeren van deze beoordeling is samengewerkt met twee consultancybureaus: The Boston Consulting Group (BCG) en Linqhu, een boutique adviesbureau. 

** De jury bestond uit zeven leden, waaronder Marc Schuuring, Partner bij BCG en Tjibbe Van der Zeeuw, oprichter van Linqhu, maar ook Bernhard van Oranje-Nassau (Voorzitter van de CIO of the Year Award) en Rob Beijleveld (Managing Director van CIO Magazine en CIODAY).