Starters stellen afspraak met hypotheekadviseur uit

22 april 2021 Banken.nl 1 min. leestijd
Meer nieuws over

Ruim driekwart van de starters denkt over voldoende eigen vermogen te beschikken om een woning te kunnen kopen. Desondanks is zo’n 40% van deze groep nog niet bij een hypotheekadviseur langs geweest voor persoonlijk financieel advies.

Dat blijkt uit de Startersquiz van Nationale-Nederlanden, die door ruim 1.000 starters is ingevuld. De quiz bestond uit tien stellingen waarmee de kennis en voorbereiding van starters op de woningmarkt getoetst wordt. Uit de test komt onder andere naar voren dat 39% van de respondenten onvoldoende zicht heeft op de persoonlijke mogelijkheden en dat 4% zelfs helemaal niet bewust is van de voor- en nadelen van een eigen huis. 

Starters stellen afspraak met hypotheekadviseur uit

Sitske Mauritsz, directeur Hypotheken en Consumptief Krediet van Nationale-Nederlanden, ziet dit jaar een toenemende interesse van starters op de woningmarkt. “Dat komt met name omdat kopers tot 35 jaar sinds januari geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. Toch is het belangrijk om je goed te laten adviseren over je financiële mogelijkheden als je voor de eerste keer een huis wil kopen.”

Toeslaan wanneer een kans zich voordoet

Ondanks het feit dat driekwart van de starters beschikt over eigen spaargeld, hebben vier op de tien starters vooralsnog geen afspraak gemaakt bij een adviseur. Volgens Mauritsz heeft een deel van deze groep ervoor gekozen om hun koopplannen tijdelijk in de koelkast te zetten, vanwege de krapte op de woningmarkt en de stijgende huizenprijzen. “Begrijpelijk, maar het is belangrijk om goed te weten wat je financiële mogelijkheden zijn. Maak die afspraak met een adviseur, zodat je gelijk kunt toeslaan als de kans zich voordoet.”