ING investeert opnieuw in fintech startup Flowcast

16 maart 2021 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING Ventures gaat nog eens $3 miljoen investeren in de fintech startup Flowcast. Met deze vervolgstap laat ING zien dat AI technologie - kunstmatige intelligentie -  voor de bank steeds belangrijker wordt.

Flowcast is een fintech platform dat kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt om het risico, dat inherent is aan processen rondom de besluitvorming rond kredieten, te verminderen, om zodoende kredietverlening aan bedrijven te verbeteren. Flowcast gebruikt machine learning algoritmen om voorspellende modellen te creëren. Hierdoor kunnen organisaties en bedrijven efficiënt gebruik maken van niet-traditionele databronnen.

Reeds eerder investeerde ING ventures – de venture capital tak van ING – in samenwerking met andere investeerders een bedrag van $3 miljoen in Flowcast, met als doel de wereldwijde expansie en productontwikkeling te versnellen. De huidige investering van €3 miljoen zal gebruikt worden in een pilot binnen het hypotheekbedrijf van ING in België. Met deze laatste investeringsronde verwerft ING een aanzienlijk belang in Flowcast, dat in totaal zo’n $10 miljoen van investeerders heeft ontvangen.

ING investeert opnieuw in fintech startup Flowcast

Met behulp van de pilot wil ING onderzoeken welke preventieve en proactieve mogelijkheden de bank kan bieden in het geval van niet-renderende hypothecaire leningen Flowcast maakt hiervoor gebruik van een algoritme, dat wordt afgestemd op de lokale situatie, met regelgeving en coronasteunmaatregelen als voorbeeld. Ook werkt het bedrijf scenario’s uit voor het moment dat klanten in acute betaalproblemen dreigen te komen.

Kracht van machine learning

Doordat Flowcast gebruik maakt van de kracht van ‘machine learning’, stelt het ING in staat om proactief te zijn bij haar kredietportefeuille, de kosten te verlagen en de ervaring van klanten te verbeteren, laat Ken So, co-founder en CEO van Flowcast, weten. Volgens So zijn de modellen – die banken hanteren om mogelijke risico’s in te schatten – doorgaans gebaseerd op data van voor de coronacrisis. Flowcast zorgt voor realtime inzichten, aldus de topman: “Wij volgen de financiële situatie van een klant continu”, aldus So,

Volgens Frederic Hofmann, managing director van ING Ventures, is kredietverlening een kerncompetentie van ING, waarbij voortdurend gezocht wordt naar versterking om het aanbod aan de ING klanten te verbeteren. Hofmann: “Wij geloven dat machine learning en alternatieve datamogelijkheden, zoals die zijn ontwikkeld en verfijnd door Flowcast, de toekomst van financiële dienstverlening zullen bepalen en daarom een strategische prioriteit zijn.” 

In 2020 lanceerde Flowcast het consumentgerichte platform Tillful, dat dezelfde technologieën gebruikt voor snelle, gratis beschikbare en transparante kredietscores, en daarmee toegang biedt tot krediet voor elk klein en middelgroot bedrijf in Amerika.

Lees ook: ING Ventures steekt opnieuw 45 miljoen in machine learning specialist Eigen