ING mobiel bankieren app bereikt mijlpaal van 5 miljoen downloads

27 november 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De mobiel bankieren app van ING is deze maand de grens van 5 miljoen downloads gepasseerd. Daar heeft de app ongeveer negen jaar over gedaan, de eerste release was in 2011. Het aantal dagelijks logins ligt nog iets hoger, namelijk op 5,2 miljoen keer. 

‘Do your thing’. Dat is sinds het begin van dit jaar de nieuwe merkrichting van ING. Aan de ene kant moedigt de oranje bank mensen aan om te doen wat ze willen en te zijn wie ze willen zijn. Anderzijds is het een verwijzing naar het zoveel mogelijk zelf regelen van financiële zaken, snel en frictieloos. Daarvoor kunnen mensen terecht op internet maar natuurlijk ook via de mobiel bankieren app van ING, die beschikbaar is voor Apple-toestellen en Android-toestellen.

Europees gezien ligt de adoptie van mobiel bankieren hoog onder Nederlandse consumenten. In een onderzoek van advieskantoor Roland Berger uit 2018 bleek dat tweederde (66%) van de Nederlanders aan mobiel bankieren deed. Het merendeel combineert dat met internetbankieren. Of die hoge adoptiegraad nu komt doordat de kwaliteit van Nederlandse mobiel bankieren apps hoog is of juist het omgekeerde, dat de hoge kwaliteit leidt tot meer gebruik ervan, is een beetje een kip-ei-kwestie en op zichzelf ook niet heel relevant.   

Negen jaar na de lancering van de eerste versie van de app verwelkomt ING de 5 miljoenste download. Bovenstaande figuur toont de ontwikkeling van het aantal downloads, dat wil zeggen het aantal downloads in Nederland. Vooral van 2017 naar 2018 is een opmerkelijke stijging zichtbaar, met bijna een miljoen downloads in een jaar tijd. 

Niet heel verrassend zijn het jongeren (leeftijd 18 tot 24 jaar) die de app het meest gedownload hebben. Vaak zijn jongeren sneller bereid mee te gaan met vernieuwingen – soms ook vanwege het simpele feit dat de meest actuele ontwikkeling überhaupt hun eerste kennismaking is met een bankdienst – en bovendien ligt het smartphonebezit onder jongeren het hoogst. Dat wil niet zeggen dat ouderen niet meebewegen. Zelfs in de leeftijdscategorie 65 tot 74 jaar maakt ongeveer de helft van klanten gebruik van de app. 

Meest gedownloade bancaire app?

Met ING als grootste bank van het land zou je verwachten dat de ING mobiel bankieren app ook meteen de meest gedownloade bancaire app is. Dat is echter niet het geval. De meest gedownloade bancaire app is namelijk terugbetaal-app Tikkie, dat naar eigen zeggen zo’n zes miljoen gebruikers telt. Nu is het discutabel om Tikkie als een bancaire app te beschouwen, daar zullen de meningen over verschillen. Wie dat vindt mag ING alsnog op nummer één plaatsen.