Van Lanschot ondervindt relatief weinig hinder van coronacrisis

30 oktober 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De specifieke doelgroep van Van Lanschot Kempen – zoals de bank annex vermogensbeheerder voluit heet – zorgt ervoor dat de economische prestaties redelijk op peil blijven. Waar veel andere banken grote voorzieningen opnemen voor kredieten aan ondernemers, hoeft Van Lanschot dat niet te doen. “Voor de meeste van onze klanten is het derde kwartaal in financieel opzicht goed verlopen”, aldus de bank.

Banken zijn druk bezig met het vullen van hun stroppenpotten. Daarbij gaat het per bank al snel om honderden miljoenen aan voorzieningen voor leningen die mogelijk niet terugbetaald gaan worden. Veelal zijn dit leningen aan bedrijven, die zwaar te lijden hebben onder de beperkende maatregelen die de overheid heeft uitgevaardigd. Diezelfde overheid biedt – in combinatie met de banken – weliswaar financiële steun, maar die is vanzelfsprekend niet eindeloos. 

Aan Van Lanschot Kempen – dat afgelopen zomer aankondigde Hof Hoorneman Bankiers te willen overnemen – gaan deze sores voorlopig voorbij, wat alles te maken heeft met de klantenkring. Die bestaat uit vermogende particulieren en institutionele partijen, die voorlopig nog weinig te lijden hebben onder de coronacrisis. De resultaten in het derde kwartaal komen vrijwel overeen met die van het tweede kwartaal. 

De Bossche bank meldt een stijging in ‘client assets’ van €2,9 miljard (van €103,4 miljard €106,3 miljard) en een vergelijkbare stijging van €2,8 in ‘assets under management’ naar €92,0 miljard. Die €2,8 miljard is overigens voor de helft opgebouwd uit netto instroom en voor de andere helft uit een positief koersresultaat.

Van Lanschot beschikt bovendien over zeer solide kapitaalbuffers. Met een CET1-ratio van 24,9% bevindt men zich ruimschoots boven de vereiste drempel. Ondanks deze riante buffers houdt Van Lanschot zich aan het advies van de ECB om het dividend over 2019 voorlopig niet uit te keren. 

“De huidige omstandigheden rondom COVID-19 zijn nog steeds uitzonderlijk en we zien om ons heen de impact van het virus weer verder toenemen”, stelt Chief Financial & Risk Officer Constant Korthout. “Tegelijkertijd zien we dat voor de meeste van onze klanten het derde kwartaal in financieel opzicht goed is verlopen. Met de beperkte toevoeging aan de kredietvoorziening door het lage risico in de kredietportefeuille bewijst ons wealth managementmodel zich weer.”