ING Nederland fonds financiert training voor schuldhulp aan zzp’ers

28 oktober 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het ING Nederland fonds en stichting Over Rood hebben samen een schuldhulptraining ontwikkeld speciaal gericht op zzp’ers. Daarbij is Over Rood verantwoordelijk voor de inhoud en ING voor de financiering, in elk geval voor de komende drie jaar. Een succesvolle pilot is inmiddels uitgevoerd, het project is nu klaar om op te schalen naar meer gemeenten. 

In Nederland is relatief veel aandacht voor mensen met schulden. Eveneens zijn er verschillende programma’s die erop gericht zijn deze mensen te helpen hun financiële leven weer op orde te krijgen, al heerst er nog veel terughoudendheid wat betreft het praten over financiële zaken. Meerdere van deze programma’s vallen inmiddels onder de overkoepelende ‘Schuldhulproute’. Het hele concept van schuldhulp heeft één grote gemene deler, namelijk dat het bijna uitsluitend gericht is op particuliere huishoudens. 

Verhoogd risico

Bij die focus op particuliere huishoudens loopt het een beetje mank. Schuldhulp is namelijk niet of nauwelijks toegankelijk voor ondernemers en daar zijn er in Nederland veel van, zeker wanneer zzp’ers worden meegeteld. Daarvan zijn er in Nederland zo’n 1,2 miljoen. Daaronder zitten goedbetaalde IT’ers en consultants, maar evengoed mensen die op onregelmatige basis worden opgeroepen of afhankelijk zijn van de seizoenen. Mede door de coronacrisis lopen velen van hen momenteel het risico te vervallen in schulden. 

Per 1 januari 2021 zijn Nederlandse gemeenten wettelijk verplicht om schuldhulp ook toegankelijk te maken voor ondernemers en dus ook zzp’ers. Om deze groep Nederlanders de juiste hulp te kunnen bieden – iets waar het merendeel van de schuldhulpverleners geen ervaring mee heeft – hebben Over Rood en ING Nederland fonds gezamenlijk een gerichte training ontwikkeld.

“Op dit moment is schuldhulpverlening voornamelijk gericht op huishoudens en minder op zzp’ers. Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland zijn zzp’er en juist deze groep heeft op dit moment moeite met het hoofd boven water houden”, legt Kirsten Ottens uit, directeur van het ING Nederland fonds. “We willen graag dat er een gemakkelijke weg komt naar schuldhulpverlening voor zzp’ers. Met de kennis van Over Rood kan dit, in combinatie met de bestaande lokale schuldhulpverlening."

Injectie van €450.000

Via de maatschappelijke arm investeert ING de komende jaren €450.000 in het programma. Een bedrag dat onder meer gestoken wordt in de ontwikkeling en opschaling van de training voor schuldhulpverleners. Volgens Peter van Bergen van Over Rood hard nodig. “Financiële problemen geven stress en hebben niet alleen effect op de ondernemer maar op het hele gezin. Je melden met financiële problemen is een hele grote stap. Dan is het extra moeilijk als er geen duidelijke route is voor jou als ondernemer. Dat willen we echt oplossen.”

Van Bergen merkt dat veel organisaties niet goed weten wat ze aan moeten met zzp’ers met financiële problemen. “Na een training van één dag zijn ze al goed in staat om een plan van aanpak te maken voor de meeste zzp’ers met financiële problemen. Ze kunnen dan de eenvoudige casussen zelf oppakken. En de ingewikkeldere casussen gericht doorverwijzen.”