ABN AMRO investeert in PrimaryBid en vergroot opties particuliere beleggers

27 oktober 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Technologieplatform PrimaryBid geeft particuliere beleggers de mogelijkheid om in te stappen bij kapitaalemissies tegen dezelfde voorwaarden als institutionele beleggers. Dat geldt ook voor beursgangen. ABN AMRO maakt deel uit van een investeringsronde waarin de fintech-onderneming zo’n €43 miljoen ophaalt. Hoeveel daarvan ABN AMRO exact investeert is niet bekend. 

ABN AMRO is één van de partijen die gezamenlijk zo'n  €43 miljoen investeren in PrimaryBid. Dat doet de bank omdat het voorop wil lopen bij relevante technologische ontwikkelingen in de financiële sector. “Onze investering in PrimaryBid past goed in onze portfolio en biedt toegang tot unieke innovatie binnen het traditionele domein van equity capital markets”, legt Hugo Bongers van ABN AMRO Ventures uit. In aanvulling op de producten en diensten van de Equity Capital Markets afdeling van de bank, die naar eigen zeggen een voortrekkersrol gaat spelen bij de uitbreiding van PrimaryBid naar de eurozone. 

Voor particuliere beleggers is het tot op heden in beperkte mate mogelijk zich te mengen in het geweld der grote kapitaalemissies, waarvan een beursgang het bekendste voorbeeld is. Vergeleken met institutionele beleggers ervaren zij belemmeringen die hen ervan weerhouden te beleggen in kapitaalemissies. Een simpel voorbeeld is de uitgave van aandelen of obligaties alleen in dermate hoge coupures, dat die voor normale particulieren niet op te brengen zijn. Een ander voorbeeld is alleen bestaande aandeelhouders de 

Dit verschijnsel is volgens PrimaryBid niet eerlijk, niet transparant en niet inclusief. Het kan ervoor zorgen dat particuliere beleggers de boot missen bij een veelbelovende beursgang en pas kunnen beginnen met investeren als de prijs van aandelen na een beursgang bijvoorbeeld meteen fors gestegen is. Overigens kan het zich natuurlijk ook de andere kant op ontwikkelen. Naast particulieren meer gelijkheid bieden stelt PrimaryBid zich ook op als aantrekkelijk voor bedrijven die kapitaal willen ophalen. PrimaryBid stelt dat door particuliere beleggers – vaak klein van inleg maar groot in aantal – te negeren, men grote sommen geld laat liggen. 

Democratisering kapitaalmarkten

Bongers: “We geloven in de democratisering van kapitaalmarkten en PrimaryBid kan hier een leidende rol in spelen, zowel binnen als buiten Europa. We kijken uit naar de strategische samenwerking met het management van PrimaryBid om gezamenlijk toegevoegde waarde te creëren, ook voor onze klanten en andere belanghebbenden.”

PrimaryBid bevestigt dat het graag met ABN AMRO samen wil werken aan uitbreiding naar de eurozone, iets waarin Euronext mogelijk ook een rol gaat spelen. “Dankzij onze eenvoudige en inclusieve technologie kunnen bedrijven geld ophalen bij een zo breed mogelijk scala aan beleggers. Hiermee wordt bijgedragen aan een betere kapitaalvorming en worden openbare beurzen weer echt openbaar”, aldus Anand Sambasivan, CEO van PrimaryBid.