Frank Elderson (DNB) genoemd als directielid bij ECB

07 oktober 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Directeur toezicht bij De Nederlandsche Bank (DNB) Frank Elderson vertrekt binnenkort mogelijk naar Frankfurt, voor een betrekking als directielid bij de Europese Centrale Bank (ECB). De Eurogroep – die bestaat uit ministers van Financiën van EU-lidstaten – heeft Elderson voorgedragen voor de job, waardoor het slechts een kwestie van tijd lijkt. Toch zou het Europees Parlement nog wel dwars kunnen gaan liggen, onder meer omdat er met Elderson opnieuw een man zou aantreden. 

Frank Elderson werkt al sinds 1999 bij De Nederlandsche Bank. Elderson is van huis uit jurist en volgde tijdens zijn studie leertrajecten in Nederland, de VS en in Spanje. Na enkele jaren gewerkt te hebben als advocaat begon hij dan ook als jurist bij DNB. Daar beklom hij geleidelijk de ladder, via achtereenvolgens de posities plaatsvervangend afdelingshoofd, afdelingshoofd en divisiedirecteur. In 2011 trad hij toe tot de directie, vanuit waar hij eindverantwoordelijk is voor het toezicht op banken, voor het toezicht horizontale functies en integriteit en voor juridische zaken.

De procedure voor het benoemen van een nieuw directielid van de ECB is dat de Eurogroep deze persoon voordraagt aan de Europese Raad, die bestaat uit de regeringsleiders of staatshoofden van EU-lidstaten. De Eurogroep zelf bestaat weer louter uit ministers van Financiën van EU-lidstaten. Voordat de Europese Raad een kandidatuur goedkeurt moeten zij eerst luisteren naar wat het Europees Parlement en de raad van bestuur – voorgezeten door de Française Christine Lagarde – te zeggen hebben. En daar kon de schoen nog weleens gaan wringen.

Zowel het Europees Parlement als Lagarde hebben namelijk hun voorkeur uitgesproken voor een vrouw als directielid. Toegegeven, de verhouding is momenteel vier mannen en twee vrouwen, maar historisch gezien is het natuurlijk helemaal een mannenbolwerk. Toch is het advies van beide organen niet bindend, het geslacht van Elderson staat een benoeming dus niet per se in de weg. 

Het is bepaald geen geheim dat Elderson is voorgedragen. Op Twitter gaat hij hier namelijk zelf ook op in. “Ik ben vereerd dat de Eurogroep mijn kandidatuur voor de directie van de ECB ondersteunt. Ik kijk uit naar de vervolgstappen van het proces”, schrijft hij, maar dan in het Engels. Die vervolgstappen betekenen onder meer dat hij acte de présence moet geven in het Europees Parlement, waar men hem het overhemd van het lijf mag gaan vragen. In december zal meer duidelijk worden, dan staat de benoeming formeel op de agenda.