Rabobank en partners investeren €500 miljoen in Campus Groningen

03 september 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Rabobank heeft samen met meerdere partners een fonds van €500 miljoen opgericht – het Campus Community Fund (CCF) – om de Campus Groningen verder te laten groeien.

In 2013 besloten de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, de gemeente en de provincie Groningen het gebied te ontwikkelen onder de naam Zernike Campus Groningen, vernoemd naar Frits Zernike (1888-1966), die in 1953 de Nobelprijs voor Natuurkunde ontving. In circa zeven jaar tijd is deze campus uitgegroeid tot een van de grootste van ons land. Met meer dan 200 bedrijven en drie kennisinstellingen is de campus goed voor ruim 22.000 banen.

Het door Rabobank en partners – zoals de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool, de gemeente Groningen en tal van campusbedrijven – opgerichte fonds moet het mogelijk maken dat de campus de komende jaren blijft groeien. Voor dit beoogde doel is een investeringsstrategie vastgesteld binnen het CCF. De investeringsstrategie richt zich op de vijf sectoren: agri-food, energie, gezondheid, chemie en digitale economie.

Rabobank en partners investeren €500 miljoen in Campus Groningen

“Het fonds zal gaan fungeren als financierings- en investeringsinstrument en verbindt en stimuleert ontwikkelingen op en rond de fysieke campus”, laat een woordvoerder van Rabobank weten. De benodigde investeringen bedragen in totaal €500 miljoen en dienen tussen 2020 en 2025 uitgegeven te worden.

De helft van de oorlogskas zal worden geïnvesteerd in vastgoed en infrastructuur, zoals multifunctionele gebouwen, woon- en recreatie-oplossingen en openbare, gedeelde diensten. Daarnaast zal €75 miljoen beschikbaar zijn voor investeringen in deelapparatuur, researchfaciliteiten en deelmobiliteit. De overige €175 miljoen is bestemd voor bedrijfsactiviteiten. Denk hierbij aan investeringen in startups of in publiek-private samenwerkingen.

“De gekozen richting om te investeren in het gehele ecosysteem sluit naadloos aan bij de coöperatieve missie van Rabobank. Voor ons komen hier onze maatschappelijke en commerciële doelstellingen perfect samen”, zegt Wiebe Draijer, bestuursvoorzitter van Rabobank.

In het zuiden van ons land, in de Brainport-regio rond Eindhoven, lanceerde Rabobank enige tijd geleden een vergelijkbaar initiatief.