Samenwerking met Techstars moet ABN AMRO sneller helpen innoveren

28 augustus 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO start een driejarige samenwerking met Techstars, een mondiaal platform voor investeren en innoveren. Via Techstars komt ABN AMRO terecht in een netwerk van startups, waarbij het de bank natuurlijk vooral te doen is om financiële startups. Samen met deze startups wil de bank dienstverlening aan bedrijven en aan consumenten opnieuw uitvinden. 

Grote banken als ABN AMRO bevinden zich in een vooraanstaande positie, maar moeten tegelijkertijd waakzaam zijn. De bank investeert daarom veel in innovatie, innovatie die zowel interne processen kan verbeteren als aantrekkelijke diensten voor klanten weet te ontwikkelen. Maar innoveren alleen is niet genoeg, om relevant te blijven is het aan te raden om sneller te innoveren dan de concurrentie.

Veel innovatie in de afgelopen jaren is niet afkomstig uit de banken zelf, maar tot stand gekomen door samenwerking met startups, doorgaans fintech-ondernemingen. In tegenstelling tot een grote bank met een holistische strategie werken deze partijen met een hele nauwe blik en richten ze zich vaak op één specifieke oplossing. En dat doen ze voortreffelijk. Veel van deze startups zijn aangesloten op het netwerk van Techstars. Een samenwerking met Techstars opent dus de deuren naar een veelvoud aan waardevolle kennis. 

“Samenwerken met startups en het hele ecosysteem daaromheen is van cruciaal belang voor de innovatiereis die ABN AMRO wil maken”, aldus Edwin van Bommel, Chief Innovation Officer van ABN AMRO. “We streven ernaar voorop te lopen op het gebied van vernieuwende financiële dienstverlening. Met ons als partner kunnen deze startups doorgroeien tot de top van hun vakgebied en bouwen we zelf verder aan onze positie als pioniers. Door de revolutionaire producten en diensten van deze ondernemers te combineren met de expertise en reikwijdte van ABN AMRO maken we hun dromen en ambities waar, en tegelijkertijd de onze.”

Start in 2021

De samenwerking is een goed voorbeeld waarin banken en fintechs elkaar tot grotere hoogten kunnen stuwen. Dit in tegenstelling tot de profetieën die tot enkele jaren geleden erg populair waren en banken en fintechs juist heel erg tegenover elkaar positioneerden. Begin 2021 moeten de eerste samenwerkingen tussen ABN AMRO en een tiental startups van start gaan. 

Keith Camhi, senior vice president accelerators bij Techstars: “Financiële diensten en technologieën ondersteunen zo veel van wat we tegenwoordig doen in zakendoen, in het leven en in onze sociale contacten.  Door samen te werken met een innovatief en betrokken bedrijf als ABN AMRO kunnen we gebruik blijven maken van de enorme sectorkennis die we in ons wereldwijde netwerk hebben en kunnen we ondernemers helpen om oplossingen op de markt te brengen die levens verbeteren, de manier waarop bedrijven werken verbeteren en een duurzamere wereld helpen veiligstellen voor mensen overal."