Hoe de elektrische vloot van ING kwetsbare Polen door de lockdown hielp

20 augustus 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ING beheert in Polen een vloot van ruim vijfhonderd elektrische auto’s, als onderdeel van een deelmobiliteitsproject in de steden Warschau en Katowice. Tijdens de Poolse lockdown viel de vraag naar vervoer plotseling volledig weg. Dat betekende niet dat de auto’s ook tot stilstand kwamen. Ze werden namelijk ingezet om onder meer voedselpakketten en medicamenten te leveren aan kwetsbare mensen en om bijvoorbeeld kankerpatiënten op een veilige manier naar het ziekenhuis te brengen voor behandelingen.

ING is in Polen actief onder de naam ING Bank Śląski. Dat is het geval sinds 2001, toen Bank Śląski door ING werd overgenomen. ING opereert in Polen vanuit een slanke en sterk digitale organisatie, zonder een uitgebreid kantorennetwerk. Naast het bieden van bankdiensten is ING in Polen ook activiteit op het gebied van mobiliteit. In de hoofdstad Warschau en in het zuidelijk gelegen Katowice beheert ING respectievelijk 500 en 20 elektrische deelauto’s, die gebruikers per minuut kunnen afrekenen. 

Tijdens de corona-pandemie ging ook Polen op slot. De lockdown was er een stuk strenger dan in Nederland, wat ertoe leidde dat de vraag naar deelauto’s tot bijna nul terugviel. Men bedacht echter nieuwe inzetmogelijkheden om de maatschappij op diverse punten te ondersteunen. 

In Katowice – de grootste agglomeratie van Polen – werden de auto’s gebruikt om verrassingspakketten rond te brengen rond Pasen, een tijd waarin eenzame stedelingen normaal gesproken publieke evenementen kunnen bezoeken. In de hoofdstad Warschau werden de auto’s ingezet voor de organisatie ‘Find Help’, een stichting die mensen met kanker en hun familie ondersteunt. Met de hulp van ING konden deze patiënten bijvoorbeeld op een veilige en comfortabele naar het ziekenhuis worden vervoerd. Ten slotte hebben leden van de Poolse padvinderij de auto’s gebruikt om allerlei producten – onder meer voedsel en medicamenten – te bezorgen bij ouderen en anderen die noodgedwongen in quarantaine zaten. 

Het initiatief van ING is slechts één van de vele voorbeelden waarbij plotseling hele andere doelen werden bewerkstelligd dan aanvankelijk gepland. “We voeren met ING verschillende projecten uit op het gebied van e-mobility en deelmobiliteit. Zo bouwen we in Polen aan slimme steden”, aldus Arkadiusz Pilarski, bij ING Bank Śląski verantwoordelijk voor het elektromobiliteitsproject. “Covid-19 toont nog een manier waarop onze elektrische auto’s een waardevolle bijdrage kunnen leveren.”