Aantal downloads Duurzaamheidsprofiel passeert 5.000

09 juli 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Enige tijd geleden lanceerden diverse hypotheekpartijen de website Duurzaamheidsprofiel.nl. Hierop kunnen consumenten gratis een rapport downloaden, waarmee ze inzicht krijgen in de energieprestaties van een woning en daaraan gekoppeld adviezen over verduurzaming. Inmiddels hebben reeds 5.000 mensen de moeite genomen zo’n rapport te downloaden.

Het Duurzaamheidsprofiel is een gedeeld initiatief van onder meer de Nationale Hypotheekbond, ABN AMRO en Florius. Het doel van deze onderneming is om consumenten te helpen de mogelijkheden tot verduurzaming te verkennen. En omdat meten weten is, krijgen zij kosteloos een rapport waarin helder staat opgetekend welke maatregelen zij kunnen, inclusief rekenvoorbeelden over financieringen.

Veel partijen uit de hypotheekbranche zijn momenteel actief bezig met het thema duurzaamheid. Dat heeft vooral te maken met het streven om Nederland in 2050 energieneutraal te krijgen. Verduurzaming van al het bestaande vastgoed speelt daarin een grote rol. Want hoewel veel nieuwbouw tegenwoordig uitermate efficiënt omgaat met energie, is de hoeveelheid oudere en minder energiezuinige huizen een heel stuk groter. En juist daar is nog heel veel winst te behalen. 

Niet alleen op milieuvlak valt winst te behalen. Ook op financieel vlak kunnen verduurzamingsmaatregelen tot winst leiden. En dat heeft weer te maken met de verwachte stijging van energiekosten in de komende tientallen jaren. Door te investeren in verduurzamende maatregelen kunnen consumenten hun energiekosten terugdringen en daarbij de waarde van hun huis verhogen. Het ligt namelijk ook in de lijn der verwachtingen dat onzuinige huizen steeds minder aantrekkelijk worden en dus ook in waarde achterop zullen raken. 

Veel belangstelling

Volgens de Nationale Hypotheekbond is de belangstelling voor verduurzamen er dan ook zeker. 80% van de huizenkopers wil meer weten over extra hypotheekruimte voor energiebesparende maatregelen. Het aantal mensen dat daartoe een Duurzaamheidsprofiel heeft gedownload staat inmiddels boven de 5.000. Dat is natuurlijk nog lang niet de 80% van de huizenkopers waarover de Hypotheekbond het heeft, maar kan wel gezien worden als start. 

Naast het Duurzaamheidsprofiel zelf biedt de Nationale Hypotheekbond voor softwarebedrijven, geldverstrekkers en financieel dienstverleners sinds deze week ook een koppeling met de bijbehorende website. Consumenten kunnen zodoende vanuit de webomgeving van de aanbieder het rapport downloaden in plaats van alleen op de oorspronkelijke website zelf.