Fintech Express van Mastercard laat startups sneller de markt betreden

04 juni 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Betalings- en technologiebedrijf lanceert deze week de Fintech Express, een programma gericht op de lancering en marktuitbreiding van Europese startups in fintech. Op deze manier kunnen jonge ondernemers gebruik maken van het enorme netwerk en de technologie die Mastercard tot zijn beschikking heeft. 

Mastercard maakt veel werk van het ondersteunen van de transitie naar een digitale economie, soms zelfs in één keer op landelijke schaal. Tot een aantal jaar geleden zagen veel gevestigde namen fintech vooral als een dreiging, maar de laatste jaren hebben aangetoond dat oud en nieuw juist heel erg veel aan elkaar kunnen hebben. Zo ontwikkelen startups allerlei nieuwe innovaties op het gebied van betalen en kunnen ze deze met behulp van Mastercard snel aan de man brengen. Uiteindelijk profiteert Mastercard zelf ook weer van die innovaties en de nieuwe technologische kennis die men opdoet. 

Trein die voortdendert

De naam Fintech Express is aardig goed gekozen. In de eerste plaats kan de ontwikkeling van financiële technologie inderdaad gezien worden als een almaar voortdenderende trein, die niet of nauwelijks te stoppen is. Tegelijk staat het woord ‘express’ synoniem voor snelle levering van nieuwe oplossingen, exact wat Mastercard met het nieuwe programma wil bereiken. 

De Fintech Express markeert een nieuw moment in die beweging, nadat Mastercard vorig jaar al een Open Banking Suite introduceerde met soortgelijke doelstellingen. Met het programma kunnen start-ups betaaloplossingen toevoegen aan hun producten, bijvoorbeeld in app-betalingen. Fintech-startups die partner worden van Fintech Express kunnen, via samenwerking met bestaande Mastercard-partners, de introductie van nieuwe betaaloplossingen vereenvoudigen en de ontwikkelperiode aanzienlijk inkorten. 

Fundament van betaalinfrastructuur

“In de afgelopen jaren zetten Europese start-ups aan tot een wereldwijde transitie richting de digitale economie”, aldus Mark Barnett, recent aangetreden als President van Mastercard Europa. “De enorme groei van nieuwe technologie heeft ons leven op verschillende manieren beïnvloed. Via mobiele betalingen, toegang tot financieringsopties of e-commerce zijn fintechs het fundament van onze betaalinfrastructuur. Mastercard heeft zich in Europa al gevestigd als voorkeurspartner voor fintechs en met het Fintech Express-programma zetten we de volgende stap om hun ambities voor schaal en snelheid helpen waar te maken.”

Als programma valt Fintech Express onder het overkoepelende Mastercard Accelerate, een fintech-platform ter ondersteuning van opkomende fintechs in verschillende fasen van hun groeipad. Inmiddels telt Mastercard Accelerate vier programma’s: Fintech Express, Start Path, Engage en Developers.