ABN AMRO wacht bijzondere aandeelhoudersvergadering wegens corona

21 april 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Morgen staat in Amsterdam de algemene vergadering van aandeelhouders van ABN AMRO op het programma. De vergadering zal de geschiedenisboeken als een zeer bijzondere, natuurlijk vooral vanwege alle restricties die de coronacrisis oplegt. Slechts enkele bestuurders en commissarissen zijn lijfelijk aanwezig met de nodige afstand tussen hen in, de rest blijft thuis. Verder roept de bank aandeelhouders op om niet persoonlijk aanwezig te zijn, maar gebruik te maken van technologische hulpmiddelen. 

Aandeelhoudersvergaderingen van grote banken worden doorgaans goed bezocht, maar dit jaar is ineens alles anders. Wie de anderhalve-meter-afstand-regel wil respecteren merkt dat er ineens tien keer zo weinig mensen in een ruimte passen als in een normale situatie. ABN AMRO stuurde daarom vorige week al een update met betrekking tot de samenkomst en riep op om juist vooral niet samen te komen, maar online in te schakelen. 

ABN AMRO deed een dringend beroep op aandeelhouders en certificaathouders om de vergadering niet persoonlijk bij te wonen. Zij die hun stemrecht willen uitoefenen kunnen dat volgens de bank doen met elektronische of schriftelijke volmacht of via e-voting. Aandeelhouders die wel per se aanwezig wilden zijn moesten zich al voor afgelopen weekend aanmelden op een speciaal emailadres. De vergadering zal echter sowieso plaatsvinden verspreid over meerdere conferentiezalen.

Voor zowel topman Kees van Dijkhuizen als zijn opvolger Robert Swaak wordt het ook een bijzondere dag. Kees van Dijkhuizen kondigde vorig jaar zijn afscheid aan bij de bank. Van rustig uitwerken en overdragen is echter geen sprake geweest met de acute uitbraak van het coronavirus. Waar het vertrek van een CEO doorgaans met de nodige égards gepaard gaat zal dat nu allemaal wat soberder zijn. 

Aan de andere kant zal het voor Robert Swaak eveneens een aparte dag worden. De enigszins verrassende opvolger van Van Dijkhuizen treedt morgen aan als CEO van ABN AMRO, maar ook dat zal met een relatief stille trom gebeuren. Na de vergadering is het waarschijnlijk snel naar huis, want sociale bijeenkomsten en catering rondom de vergadering zijn afgelast en er zal geen receptie zijn.