Kees van Dijkhuizen stopt als topman bij ABN AMRO

17 juni 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Topman Kees van Dijkhuizen dient nog zijn huidige termijn als CEO uit, maar zal niet opgaan voor een nieuwe termijn. Dat meldt de bank in een officieel communiqué. De termijn van Van Dijkhuizen loopt nog tot april 2020. Op dat moment zal hij zeven jaar in dienst zijn bij ABN AMRO, eerst als financieel directeur en later als eindverantwoordelijke.

Kees van Dijkhuizen is bezig aan zijn laatste jaar als CEO van ABN AMRO. Als tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in april 2020 zijn bestuurstermijn afloopt zal hij niet beschikbaar zijn voor een verlenging. Van Dijkhuizen was vanaf 2013 financieel directeur bij de bank en nam in 2017 het stokje over van toenmalig topman Gerrit Zalm.

Zeven jaar actief als bestuurder

“Ik ben sinds 2013 bestuurder bij ABN AMRO, eerst als CFO en nu als CEO. Volgend jaar ben ik 7 jaar actief als bestuurder bij de bank”, licht Van Dijkhuizen toe. “Samen met het bestuur hebben we het afgelopen jaar de aangescherpte strategie en de nieuwe purpose van de bank neergezet ‘Banking for better, for generations to come’. Deze worden inmiddels gedragen door 93% van de medewerkers en zijn geborgd in de continuïteit van het huidige bestuursteam. Voor de komende tijd ben ik volledig gecommitteerd om de strategie en purpose van de bank samen met de medewerkers en klanten verder te versnellen om daarna met alle vertrouwen het stokje door te geven.”

De tijd dat van Van Dijkhuizen was zeker geen gewone in de geschiedenis van de bank. Bij zijn aantreden als CFO in 2013 was de bank nog publiek bezit. Als financieel eindverantwoordelijk begeleidde hij de terugtocht naar de beurs in 2015. Dat en het bezit van een zogeheten ‘maatschappelijke antenne’ maakte dat hij voor toenmalig minister Dijsselbloem de meest geschikte persoon was om de bank te leiden. Aanvankelijk werd nog gedacht dat dit Chris Vogelzang zou zijn, maar bij hem ontbrak die antenne juist volgens Dijsselbloem. Vorige maand schopte Vogelzang het echter toch tot topman van een bank, namelijk Danske Bank

De raad van commissarissen heeft dus zo’n tien maanden de tijd om een geschikte opvolger te vinden voor Van Dijkhuizen. President-commissaris Tom de Swaan kijkt alvast vooruit naar dat moment en looft Van Dijkhuizen: “De Raad van Commissarissen is erg trots op de resultaten die Kees als CFO en CEO samen met zijn team heeft bereikt. De bank staat er goed voor en is op koers om de financiële doelstellingen te halen. We kijken ernaar uit om de goede samenwerking voort te zetten en om de komende tijd verdere stappen te maken.”