Robert Swaak volgt Kees van Dijkhuizen op bij ABN AMRO

09 januari 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

ABN AMRO presenteert Robert Swaak als nieuwe topman. Hij wordt daarmee opvolger van zittend CEO Kees van Dijkhuizen. Swaak was zo’n 25 jaar in dienst bij accountants- en advieskantoor PwC, onder meer als bestuursvoorzitter en als financieel directeur. Swaak wordt beschouwd als ervaren bestuurder met veel expertise in de financiële sector, hoewel geen klassieke bankier. 

Achter de schermen is ABN AMRO het afgelopen half jaar druk bezig geweest met de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter. Dat bleek nog niet mee te vallen, want men stond niet in de rij voor deze post. Het salaris van ruim zeven ton exclusief bonussen is relatief laag voor een eindverantwoordelijke van een grote bank, ABN AMRO is onderwerp van een groot onderzoek naar witwassen en op de achtergrond speelt nog altijd de invloed van de overheid als grootaandeelhouder. Robert Swaak (59) wil de handschoen echter opnemen en ABN AMRO door woelige tijden heen loodsen.

Geen 'besmet' verleden

Swaak studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en was jarenlang actief voor PwC, de laatste jaren als Global Relationship Partner. Als zodanig heeft hij veel kennis en ervaring opgebouwd in de financiële sector. Een bankier in de klassieke zin van het woord is hij echter niet en misschien is dat ook niet zo erg. ABN AMRO zocht naar een persoon met een sterk ontwikkelde maatschappelijke antenne, zoals dat zo mooi heet. En hoe het ook zij, van zowel de politiek als de maatschappij krijgen bankiers meestal het nadeel van de twijfel. Een persoon als Swaak heeft geen ‘besmet’ verleden bij een andere bank.  

Welke taken krijgt Swaak nu op zijn bord, als voorman van één van de grootste banken van Nederland? Volgens het persbericht van ABN AMRO gaat Swaak zich ‘richten op de verdere aanscherping en uitrol van de strategie ten behoeve van een toekomstbestendige bank met maatschappelijke antenne en oog en oor voor klanten, medewerkers en investeerders’. In die toekomst moet duurzaamheid een primaire rol spelen binnen het beleid van de bank. Enerzijds omdat veel consumenten dat verlangen, anderzijds omdat conventionele verdienmodellen onder druk komen te staan.  Onder Van Dijkhuizen zijn reeds de nodige stappen gezet op dat terrein, stappen die door professionals erkend zijn. Aan Swaak de schone taak om de kar verder te trekken.  

Modern en verbindend leider

“We zijn verheugd dat we na een uitvoerige en zorgvuldige procedure Robert Swaak kunnen benoemen als nieuwe CEO van ABN AMRO”, zo stelt president-commissaris Tom de Swaan. “ Robert heeft in de afgelopen 30 jaar een brede en relevante expertise opgebouwd in de  financiële sector en is een ervaren bestuurder voor wie het reilen en zeilen van grotere beursgenoteerde en gereguleerde ondernemingen geen geheimen kent. Daarnaast hebben we met Robert een modern en verbindend leider gevonden die heeft bewezen leiding en sturing te kunnen geven aan succesvolle implementatie van uitdagende strategieën en innovaties. Ten slotte is Robert als bestuurder en toezichthouder van diverse organisaties goed verankerd in de Nederlandse maatschappij.”