ABN AMRO investeert in Britse startup voor data privacy

08 april 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO Ventures – de investeringsarm voor fintech – steekt een onbekend bedrag in het Britse Privitar. De bank is onderdeel van een Series C investeringsronde waarmee Privitar $80 miljoen binnenhaalt. Privitar is een fintech-onderneming die een platform biedt waarop bedrijven big data kunnen analyseren, terwijl de privacy van klanten gewaarborgd blijft.

Met de data die klanten – bewust of onbewust – aanleveren kunnen bedrijven hele waardevolle dingen doen. Op basis van gedragingen kunnen ze klanten bijvoorbeeld meer relevante producten of diensten aanbieden of ze kunnen eigen operaties efficiënter inrichten. Toch bestaan er terecht ook veel zorgen over de aantasting van de privacy van klanten. Privacywaakhonden volgen deze ontwikkelingen met argusogen en kijken of deze wel in de pas blijven met nationale en internationale privacyregels. 

Moderne technologie biedt bedrijven nieuwe mogelijkheden, waarbij de data veilig en vertrouwelijk blijft opgeslagen maar wel gebruikt kan worden voor verwerking en analyse. Het Britse Privitar heeft zich daarin gespecialiseerd. Dat is niet onopgemerkt gebleven want de fintech-onderneming groeit als kool en mag intussen grote banken als Citi, HSBC en ABN AMRO tot de clientèle rekenen. Ook investeerders weten Privitar goed te vinden. Recent haalden de Britten $80 miljoen binnen in een Series C investeringsronde, waar ook ABN AMRO deel van uitmaakte. Voor welk bedrag is niet bekend.  

Het geraamte van Privitar staat inmiddels stevig. De kapitaalinstroom zal dan ook vooral gebruikt gaan worden om internationaal uit te breiden. Het bedrijf zoekt vooral nieuw personeel voor de afdelingen sales, klantondersteuning en productontwikkeling. CEO Jason du Preez ziet daartoe veel mogelijkheden: “Het beheren van gevoelige op de schaal en complexiteit van grote ondernemingen is zelfs voor de meest ontwikkelde organisaties een grote uitdaging. Door automatisering van databeveiliging maakt Privitar dit toegankelijk voor iedere data-driven organisatie.”