Robeco: Belegger profiteert van duurzaamheid bedrijf

06 mei 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Bedrijven weten steeds vaker concrete besparingen te behalen door een duurzame strategie. Mooi voor het milieu, aantrekkelijk voor beleggers, aldus senior portfolio manager Kai Fachinger van Robeco.

Duurzame factoren verhogen aandeelhouderswaarde

€17 miljoen bespaart levensmiddelenconcern Unilever jaarlijks wereldwijd door minder afval te produceren. Taiwan Semiconductor wist het elektriciteitsgebruik per geproduceerde halfgeleider in de laatste tien jaar met 47% te laten dalen. Besparingen die bedrijven weten te realiseren door een duurzame werkwijze dragen niet alleen bij aan een betere wereld. Ook beleggers profiteren hiervan. Een duurzame visie op bijvoorbeeld het gebruik van grondstoffen en afvalverwerking heeft een positief effect op de winst. “Onze research richt zich op duurzame factoren, omdat die van grote invloed zijn op het verhogen van de aandeelhouderswaarde,” Fachinger. “Het positieve effect dat dit op het milieu heeft zien we als een prettige bijkomstigheid.”

Duurzame innovatie leidt tot nieuwe producten en kostenbesparingen

Het zijn volgens Fachinger de meest innovatieve bedrijven die door hun duurzame strategie de aandeelhouderswaarde weten te verhogen. “Denk aan IBM dat wereldwijd de warmte van computerservers gebruikt om de kantoren te verwarmen.” Hij noemt als voorbeeld ook het Nederlandse chemieconcern DSM. Dat onderging in de afgelopen jaren een gedaanteverwisseling van petrochemisch bedrijf naar producent van fijnchemie, zoals medicijnen. Duurzaamheid speelt hierin een belangrijke rol. “Door de keuze voor onder andere innovatieve efficiënte productiemethoden daalden de productiekosten en wist DSM de marges met gemiddeld 10% verhogen.” Er zit meer in het vat voor beleggers. Nu wordt 18% van de omzet behaald met innovatieve producten. In 2015 moet dat 50% van de omzet zijn, zo heeft DSM bepaald.

Elke sector kent z’n eigen specifieke duurzame factoren

De beleggers van Robeco onderscheiden voor elke sector specifieke duurzame factoren. Dat maakt een eerlijke beoordeling van de duurzame prestaties mogelijk, vertelt Fachinger. “De meest in het oog springende besparingen zien we in van oorsprong vervuilende industrieën zoals de chemische industrie en mijnbouw. Het zijn ondernemingen die sterk afhankelijk zijn van natuurlijke hulpbronnen, het belang om duurzaam te opereren is groot.”. Ook de minder zichtbare duurzame initiatieven zijn voor beleggers echter interessant, zegt Fachinger. “Zo ontwikkelde SAP (producent van bedrijfssoftware) modules die het voor hun klanten mogelijk maken de duurzame ontwikkelingen in de bedrijfsprocessen in kaart te brengen. Bijvoorbeeld cijfers over de Co2-uitstoot en grondstofgebruik.” De sectorspecifieke focus werkt bijvoorbeeld ook in de telecomsector. “Duidelijk wordt welke bedrijven binnen de telecomsector vooruitlopen op het gebied van bescherming van privacy en datasecurity. Een minder zichtbare duurzame prestatie, maar uiterst belangrijk voor klanten en beleggers.”