Florius maakt duurzaamheidsprofiel huizen direct downloadbaar

25 maart 2020 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Samen met enkele partners heeft hypotheekverstrekker Florius gisteren de website duurzaamheidsprofiel.nl gelanceerd. Consumenten kunnen op deze locatie gratis een duurzaamheidsrapport downloaden, simpelweg door hun postcode en huisnummer in te vullen. Het kan zowel van nut zijn voor mensen die kijken naar een toekomstige woning als voor bestaande woningeigenaren die willen bestuderen waar ze energiebesparende maatregelen kunnen nemen en hoe die te financieren zijn.

De verwachting is dat energieprijzen in de komende jaren gaan stijgen. Op zichzelf geen gedurfde bewering, want over een lange termijn stijgen prijzen bijna altijd. Vorig jaar onderzocht ING dit scenario, waarbij de oranje bank uitkwam op een stijging van 13% over de komende tien jaar. Althans, dat percentage geldt voor mensen die hun huis niet verduurzamen. Wie dat wel doet, kan rekenen op minder stijging en misschien zelfs wel een daling. Om het voor huiseigenaren inzichtelijk te maken hoe duurzaam hun huis op dit moment is, lanceerde Florius gisteren de website duurzaamheidsprofiel.nl.

Weinig aandacht tijdens adviesgesprek

Volgens Florius willen vier op de vijf huizenbezitters investeren in energiebesparende maatregelen, waarbij isolatie en zonnepanelen vaak het meest efficiënt zijn. Tijdens adviesgesprekken komt verduurzaming echter weinig ter sprake, in slechts 8% van de gevallen. De rapporten die te vinden zijn op duurzaamheidsprofiel.nl zijn daarom niet alleen waardevol voor consumenten, ze kunnen ook handvatten bieden aan financieel adviseurs voor tijdens het adviesgesprek. 

Geleidelijk aan worden duurzaamheidsinvesteringen steeds aantrekkelijker. Enerzijds omdat de prijzen van materialen dalen, anderzijds omdat energie naar verwachting steeds duurder wordt. Een investering wordt dus sneller terugverdiend. Volgens de Nationale Hypotheekbond is een investering gemiddeld tussen de 3,5 en 14 jaar terugverdiend, enigszins afhankelijk van de situatie en van de maatregel. “Daarmee is een rendement van 7% tot 30% haalbaar, flink meer dan wat een spaarrekening op het moment oplevert. Via de combinatie postcode en huisnummer schat het Duurzaamheidsprofiel per maatregel in of deze mogelijk is en met welk rendement. Daarnaast geeft het handvatten voor een goed adviesgesprek over de financiering ervan. Daarmee voorziet het rapport in de behoefte van veel woonconsumenten, adviseurs én overheidsinitiatieven rondom het Klimaatakkoord.”, aldus Jeroen Oversteegen, directeur van Bureau DFO, één van de partners van het initiatief.

Makkelijk voor consument en intermediair

Het zijn met name starters op de woningmarkt die vaak geen geld overhebben om te investeren in verduurzaming. Dikwijls hebben ze hun eigen geld nodig om de hypotheek zelf rond te krijgen. De overheid heeft de maximale leenwaarde opgerekt tot iets boven de 100% van de waarde van het huis, mits dat geld in verduurzaming wordt gestopt. Meer en meer banken bieden een rentekorting voor wie investeert in isolatie, zonnepanelen of één van de andere denkbare maatregelen, onder meer Florius. De overtuiging van Florius is dat het zowel de consument als intermediair zo makkelijk mogelijk gemaakt moet worden om verduurzaming te bespreken in de aankoopfase van een nieuwe woning. 

Later dit jaar wil de Hypotheekbond hierover informatiesessies gaan organiseren, onder de noemer ‘Van Duurzaamheidsprofiel naar Duurzame Financiering’. Uiteraard pas wanneer de situatie dat toelaat.