Funding Circle staakt activiteiten Nederland en Duitsland

17 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd

Platform voor zakelijke financiering Funding Circle trekt zich terug in het Verenigd Koninkrijk. De kosten waren te hoog in vergelijking met de opbrengsten. In totaal verdwijnen er 125 banen in de Europese bruggenhoofden Amsterdam en Berlijn. In plaats daarvan neemt een sterk afgeslankt team van 25 man de Europese activiteiten over vanuit Londen. 

De aftocht die Funding Circle blaast komt toch wel als een kleine verrassing. De markt voor alternatieve financiering is immers in opkomst, nadat banken zich over het algemeen wat afgewend hebben van financiering van het mkb. Er gaan inmiddels miljarden in om. In de vijf jaar dat Funding Circle actief was in Nederland heeft het bedrijf zelf ook gezorgd voor zo’n €220 miljoen aan kleinzakelijke financiering. Maar dat kwam tegen een niet geringe prijs. Uit het jaarverslag blijkt namelijk dat Nederland en Duitsland samen goed zijn voor 8% van de omzet van Funding Circle, maar verantwoordelijk voor 60% van het verlies (ebitda).  

 

Funding Circle startte in Nederland in 2015, met de overname van crowdfunder Zencap. De ironie is dat het bedrijf destijds werd beschouwd als een bedreiging voor de Nederlandse banken. Onder meer omdat Funding Circle zich – in tegenstelling tot enkele andere crowdfunders van dat moment – richtte op een segment waarin banken ook actief waren, met bedrijfsleningen tot maximaal €250.000. 

Keuzes maken

In totaal moeten naar verwachting zo’n 125 mensen op zoek naar een nieuwe baan, waarvan ongeveer 50 in Nederland. “In tijden van onzekerheid is het van belang dat we het juiste doen voor de langetermijn toekomst van het bedrijf – en de investeerders die geld uitlenen via ons platform – ook als dat betekent dat we op korte termijn onze groei vertragen of winst inleveren”, aldus een verklaring van Funding Circle. 

Bestaande verplichtingen worden gewoon uitgevoerd zo meldt Funding Circle. Helemaal gedaan is het echter niet met de activiteiten in Nederland. Het bedrijf wil namelijk doorstarten in de vorm van een online marktplaats dat ondernemers met andere kredietverstrekkers met elkaar in contact brengt. Daar zijn echter lang niet zoveel mensen voor nodig als nu in dienst zijn.