EquensWorldline gaat Instant Payments verzorgen op Curaçao en Sint-Maarten

13 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

In navolging van Aruba willen ook Curaçao en Sint-Maarten de overstap maken naar Instant Payments. Inwoners van de eilanden zullen nog wel enige tijd geduld moeten hebben voor dat ze snel kunnen overboeken, want het contract met betaaldienstverlener equensWorldline is pas deze week getekend. 

Instant Payments zijn in Nederland inmiddels gemeengoed. De uitrol werd afgelopen september voltooid, nadat er eerder al uitgebreid mee geëxperimenteerd werd. Iets wat goed is went snel en de meeste Nederlanders nemen het bestaan van Instant Payments inmiddels aan als een vanzelfsprekendheid. Ondertussen vinden ook in andere delen van het Koninkrijk ontwikkelingen in die richting plaats. Zo maakte Aruba vorige week melding van invoering van Instant Payments, terwijl Curaçao en Sint-Maarten aankondigen aan het traject te beginnen.

Bij alle ontwikkelingen is een centrale rol weggelegd voor betaaldienstverlener equensWorldline, verantwoordelijk voor onder meer de implementatie van de infrastructuur en de verwerking van de betalingen. EquensWorldline werd rechtstreeks benaderd door de Centrale Bank van Curaçao en Sint-Maarten (CBCS) voor de implementatie van flitsbetalingen op de eilanden. 

Beide partijen – equensWorldline en CBCS – gaan in eerste instantie een samenwerking aan voor vijf jaar. Een samenwerking die twee fases omvat. In de eerste fase ligt de nadruk op de bouw van de bestaande infrastructuur. De tweede  is gericht op het uitbreiden van online en in-store Instant Payments met P2P (person-to-person), P2B (person-to-business) en P2G (person-to-government) betalingen. Een bijzonder detail is dat Instant Payments transacties straks in twee valuta kunnen worden afgehandeld, namelijk in Antilliaanse guldens en Amerikaanse dollars. Daarmee wordt CBCS één van de eerste financiële instellingen die gebruik maakt van een dergelijk dubbel valutasysteem.

Nieuwe normaal

Volgens Leila Matroos, directeur-secretaris van de CBCS, is de invoering van Instant Payments op de eilanden een belangrijke stimulans voor de economische ontwikkeling ter plaatse. Nu kiezen voor Instants Payments is alvast voorsorteren op de toekomst. In sommige delen van de wereld is die toekomst er al, in andere delen werkt men eraan. Vast lijkt te staan dat Instant Payments het nieuwe normaal worden. Michael Steinbach, CEO van equensWorldline: “Wij zijn er volledig op gericht om de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten te ondersteunen in hun belangrijke ontwikkeling naar 24/7/365 betalingen, omdat onze valuta-agnostische oplossing alle mogelijke toepassingsmogelijkheden voor Instant Payments ondersteunt, variërend van P2P, P2B, in-store, online en corporate use cases. Wij zijn er trots op dat equensWorldline nu werkt aan een wereldwijde uitbreiding."