EquensWorldline grootste verwerker Instant Payments in eurozone

20 juni 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

De uitrol van Instant Payments in Nederland door zeven banken vindt gestaag plaats. Op de achtergrond zorgt het in Utrecht gevestigde equensWorldline voor de verwerking ervan. De adoptie van flitsbetalingen in Nederland maakt van equensWorldline de grootste verwerker van Instant Payments binnen de eurozone.

Gebruikers van zeven Nederlandse banken gaan deze zomer profiteren van de invoering van Instant Payments. Voortaan niet meer wachten tot maandag wanneer iemand op vrijdag geld overmaakt. En ook handelen via Marktplaats wordt bijvoorbeeld een stukje veiliger, als een transactie binnen vijf seconden op de rekening van de verkoper staat. De zeven banken die Instant Payments ondersteunen zijn ABN AMRO, ASN Bank, ING, Knab, Rabobank, RegioBank en SNS. Ook internetbank Bunq biedt Instant Payments aan, echter alleen met ABN AMRO als tegenrekening. Hoe dat exact zit valt hier te lezen.

Voor de verwerking van de flitsbetalingen rekenen de zeven banken op het CSM-systeem van betalingsverwerker equensWorldline. Voor de verandering staan de C en de M eens niet voor ‘customer’ en ‘management’, in deze context staat CSM voor ‘clearing and settlement mechanism’. De zeven banken bedienen bij elkaar opgeteld bijna alle Nederlanders en dat maakt van equensWorldline in één klap de grootste verwerker van Instant Payments in de eurozone. Er worden inmiddels al miljoenen van dit soort transacties per week verwerkt.

Nieuwe norm

Nederland bevindt zich Europees gezien redelijk in de voorhoede wat betreft de adoptie van Instant Payments. EquensWorldline verwacht dat het niet lang zal duren voordat andere landen zullen volgen. "Klanten verwachten tegenwoordig directe diensten. Dit is duidelijk te zien in sectoren zoals retail (levering op dezelfde dag) en communicatie (Whatsapp), maar ook in de financiële sector”, stelt Michael Steinbach, CEO van equensWorldline. “Door middel van Instant Payments worden transacties direct verwerkt. Daarnaast zijn real-time betalingen continu beschikbaar, ook in het weekend en op feestdagen. Daarom zijn we ervan overtuigd dat Instant Payments de nieuwe norm worden. De Nederlandse banken zijn een van de eersten die dit realiseren, maar op termijn zullen veel landen in de Eurozone – en daarbuiten – volgen."