EquensWorldline lanceert pan-Europese standaard voor mobiele P2P-betalingen

06 maart 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Betalingsverwerker equensWorldline heeft een nieuwe standaard gelanceerd voor het veilig verrichten van mobiele P2P-betalingen. De nieuwe SEPA Proxy Lookup (SPL) creëert een veilige en Europa-brede interoperabiliteit tussen bestaande mobiele P2P-betalingsdiensten. De eerste integratie van SPL in de praktijk is al een feit.

De SEPA Proxy Lookup (SPL) dienst is gebaseerd op het raamwerk zoals dat is opgesteld door de European Payments Council (EPC). Een werkgroep bestaande uit diverse partijen uit de Europese betalingsmarkt selecteerde equensWorldline als voorkeurspartij voor het opzetten van een SPL-dienst, gericht op Europa-brede interoperabiliteit tussen mobiele P2P-oplossingen.

Smartphones worden in toenemende mate gebruikt voor het uitvoeren van financiële diensten, waaronder het verrichten van betalingen. Niet alleen betalingen aan winkeliers, ook betalingen naar individuele rekeningen. Volgens equensWorldline gaat het hierbij echter vooral om binnenlandse markten. Personen van buiten die markt zijn doorgaans niet aangesloten op dezelfde P2P-dienst. Voor het doen van transnationale betalingen is momenteel een handmatige uitwisseling van betalingsinformatie vereist, zoals een IBAN. Dat maakt het hele proces foutgevoeliger en minder klantvriendelijk.

EquensWorldline lanceert pan-Europese standaard voor mobiele P2P-betalingen

De nieuwe SPL-dienst van equensWorldline neemt de noodzaak tot handmatige uitwisseling van betaalgegevens weg. Het maakt gebruik van mobiele telefoonnummers die via een lookup-functie het juiste IBAN erbij zoekt. Het routing-netwerk dat ontstaat tussen P2P-aanbieders voorkomt het opstellen van een parallelle database met IBAN’s.

Geen IBAN-uitwisseling meer

Het voordeel voor consumenten is dat er geen IBAN meer uitgewisseld hoeft te worden. Volgens de betalingsverwerker maakt SPL betalen eenvoudig, simpel en accuraat. Voor betaalproviders geldt dat ze niet meer te maken hebben met foutief ingevoerd IBAN’s. Bij het bouwen van de toepassing is rekening gehouden met mogelijke toekomstige integratiewensen, zoals e-mailadressen als alias, B2C-ondersteuning en fiscale diensten als het voorzien van betalingsbewijzen.

“Zelfs met SEPA zien we nog steeds een gefragmenteerde P2P-betaalmarkt in Europa”, zegt Michael Steinbach, CEO van equensWorldline. “Elk land werkt aan zijn eigen betaaloplossingen. Dat maakt een pan-Europees betaal-ecosysteem steeds belangrijker, waarbij transnationale betalingen even soepel gedaan kunnen worden als binnenlandse betalingen.”