Instant Payments nu ook op Aruba

06 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Inwoners van Aruba profiteren voortaan ook van bliksemsnelle overschrijvingen. Betaaldienstverlener equensWorldline heeft gezorgd voor de digitale infrastructuur. Het eiland is in één keer volledig overgestapt van traditionele batchbetalingen naar flitsbetalingen. 

Vergeleken met enkele andere Caraïbische eilanden uit het Koninkrijk is het op Aruba – met als munteenheid de Arubaanse florijn – relatief druk met aanbieders van bancaire diensten. Op het autonome eiland zijn vier banken actief, namelijk Aruba Bank, Banco di Caribe, Caribbean Mercantile Bank en RBTT Bank Aruba, allemaal zetelend in Oranjestad. De Centrale Bank van Aruba (CBA) startte enkele jaren geleden met de modernisering van de betaalinfrastructuur ter plaatse, een beweging waar Aruba Bank zelf ook reeds mee bezig was.  

Die modernisering kende diverse uitdagingen. In de eerste plaats een culturele verandering, want tot enkele jaren geleden was het cash afhandelen van transacties de normaalste zaak van de wereld op het benedenwindse eiland. Die uitdaging werd nog wat groter omdat de gehele bankwereld – binnenlandse én internationale banken – in één ‘big bang’ moest overstappen op instant betalingen. Om dat project in goede banen te leiden zocht CBA contact met equensWorldline, dat in Europa al de nodige ervaring heeft met de implementatie van instant payments.  

“Met de go-live in Aruba hebben we een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf op mondiaal niveau bereikt. Deze stap is volledig in lijn met onze wereldwijde ambities. De markt waarin we opereren is duidelijk niet langer Europees, maar mondiaal”, aldus CEO Michael Steinbach van equensWorldline. “Na deze eerste stap in Aruba zullen wij onze internationale footprint verder uitbreiden, zowel binnen als buiten Europa. Bovendien laat dit project opnieuw zien dat instant betalingen echt de nieuwe norm worden, niet alleen op Europees niveau maar ook wereldwijd.”

Instant payments betreft voorlopig alleen betalingen tussen Arubaanse banken onderling. Transacties van een Nederlandse bank naar een Arubaanse verlopen volgens equensWorldline via het zogeheten 'correspondent banking' systeem.