Rabobank verbindt zich aan Onbeperkt aan de Slag
Utrechtse werkgevers, waaronder Rabobank, starten in de arbeidsmarktregio Utrecht een samenwerkingsverband om de arbeidskansen voor hoogopgeleide werkzoekenden met een beperking te vergroten. Met ‘Onbeperkt aan de Slag’ zetten initiatiefnemers Rabobank, gemeente Utrecht en De Normaalste Zaak een concrete stap naar een inclusieve arbeidsmarkt. Hiervoor wordt een nieuw platform opgezet waar werkgevers en werkzoekenden met een arbeidsbeperking elkaar op unieke en rechtstreekse wijze kunnen vinden en waarmee ook een logische matching gemaakt kan worden voor relevante vacatures. Onbeperkt aan de slag richt zich nu op hoger opgeleiden met een beperking in de arbeidsmarktregio Utrecht. Bij succes wordt het initiatief landelijk en voor een bredere doelgroep uitgerold.
Virtuele omgeving
Tot nu toe kunnen werkzoekenden met een arbeidsbeperking en werkgevers elkaar moeilijk vinden. De werkzoekenden weten vaak niet welke werkgevers openstaan of op zoek zijn naar werknemers met een arbeidsbeperking, terwijl er wel werkgevers zijn die deze groep een kans willen geven. Steeds meer werkgevers voelen zich medeverantwoordelijk voor een inclusieve arbeidsmarkt. Voor werkgevers is het echter lastig om geschikte werknemers met een arbeidsbeperking te vinden. ‘Onbeperkt aan de Slag’ lost dat probleem op door voor werkgevers en werkzoekenden in de Utrechtse arbeidsmarktregio een virtuele omgeving te creëren waarop ze elkaar kunnen vinden. “Rabobank is een bank voor iedereen en als werkgever vinden we diversiteit belangrijk. De inzet van mensen met een beperking sluit daar goed op aan en in onze organisatie is ook ruimte voor hoogopgeleiden met een beperking. Ook bij leveranciers, die aan ons diensten verlenen, vragen we aandacht voor de inzet van mensen met een beperking”, licht Raymond van Hattem, Hoofd Arbeidsverhoudingen en –Voorwaarden bij de Rabobank, de deelname van de bank aan dit initiatief toe.
Aanpak
De aanpak is als volgt: een speciale site www.utrecht.onbeperktaandeslag.nl biedt de werkzoekenden een platform waarop zij precies kunnen aangeven wat zij zoeken en kunnen. Werkgevers die openstaan voor hoogopgeleiden met een arbeidsbeperking kunnen via het platform vacatures plaatsen. De vacatures krijgen een eigen logo met ingebouwde code. Via deze code krijgen de werkzoekenden de vacatures die matchen met hun profiel direct te zien. Zo kunnen zij gericht op relevante vacatures reageren. Werkgevers hebben tevens de mogelijkheid om berichten te plaatsen op basis van kenmerken (zoals werkervaring en opleidingsniveau) van deelnemers. Alleen werkzoekenden met deze kenmerken krijgen deze berichten te zien. Ook krijgen werkgevers in het samenwerkingsverband een eigen pagina, waardoor ze onderling ervaringen kunnen delen, vragen kunnen stellen en eventueel begeleidende bureaus kunnen opzoeken.
Aangesloten bedrijven
Naast de initiatiefnemers zijn Achmea, Altrecht, Conclusion, Movares, NS en Nutricia Research aangesloten bij het initiatief. De verwachting is dat de komende maanden meer bedrijven zullen volgen. Het initiatief wordt vanuit de werkzoekenden ondersteund door de belangenorganisaties Ieder(in) en TOOON. Daarnaast zijn Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht aangesloten. Hierdoor worden ook studenten met een beperking gestimuleerd om zich aan te melden op het platform.