Europese financiële instellingen gaan informatie delen tegen cybercriminaliteit

02 maart 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Een groep vooraanstaande Europese financiële instellingen – waaronder de ECB en een groot aantal nationale centrale banken – is bezig een systeem op te tuigen dat zorgt voor betere bescherming tegen cybercriminaliteit. Onderdeel van de plannen is onder meer het delen van informatie en ‘good practices’ en in brede zin het bevorderen van bewustzijn over online risico’s. 

De EU moet weerbaarder worden tegen cybercriminaliteit en meer specifiek moet zij zorgen dat het geld van burgers beter beschermd wordt. Daartoe is een initiatief gestart onder de noemer Cyber Information and Intelligence Sharing Initiative (CIISI-EU). Deze ontwikkeling moet het financiële systeem beschermen door preventie enerzijds en detectie en het aanpakken van criminaliteit anderzijds.

“Het is voor het eerst dat grote financiële instellingen samen met Europol en het EU Agentschap voor Cybersecurity (ENISA) stappen ondernemen tegen de risico’s van online criminaliteit”, zegt ECB-bestuurslid Fabio Panetta. “We hopen dat dit als voorbeeld gaat dienen voor andere jurisdicties om één van de grootste dreigingen van deze tijd het hoofd te bieden. Cybercriminelen maken onze burgers steeds meer geld afhandig.”

Een belangrijk onderdeel van het initiatief en ook voor het slagen van het project is het delen van informatie. Er is zo ontzettend veel informatie beschikbaar over hoe hackers te werk gaan, vanuit welke landen, vanaf welke IP-adressen en ga zo maar door. Maar vaak blijft die informatie nog hangen binnen één of enkele organisaties. Dat weten criminelen natuurlijk ook en als ze op plek a hun hoofd stoten, dan gaan ze verder naar b of c en zo verder. Vaak is het privacy-wetgeving die ‘data sharing’ in de weg staat, maar moderne technologieën bieden wat dat betreft nieuwe mogelijkheden.  

Hoe het raamwerk er in de praktijk uit komt te zien is nu nog niet bekend, daar wordt momenteel hard aan gewerkt. De ECB spreekt de verwachting uit dat ze in de komende maanden meer duidelijkheid hierover kunnen geven. 

Gerelateerd:
Mastercard ontwikkelt expertisecentrum voor online veiligheid