Olaf Sleijpen volgt Job Swank op als directeur monetaire zaken bij DNB

28 januari 2020 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Olaf Sleijpen neemt de verantwoordelijkheden van Job Swank waar als directeur monetaire zaken bij toezichthouder De Nederlandsche Bank. Swank kreeg afgelopen zomer te maken met een hersenbloeding en werkt aan zijn herstel. Of en wanneer Swank terugkeert in het bestuur van DNB is nog onduidelijk en daarom neemt Sleijpen (50) per 1 februari zijn taken over.

Sleijpen groeit door van binnen de organisatie van DNB. Hij is momenteel divisiedirecteur Verzekeraars, een post waar hij in oktober 2018 startte. Sleijpen werd afgelopen week door minister Hoekstra voorgedragen voor benoeming bij koninklijk besluit. Als directeur monetaire zaken wordt hij verantwoordelijk voor onder meer economisch beleid en onderzoek, financiële stabiliteit, financiële markten, betalingsverkeer en statistiek.

Voor Sleijpen is de promotie een voorlopige bekroning op zijn carrière. De reden voor zijn promotie op dit moment heeft evenwel een vervelende achtergrond. Zijn voorgang Job Swank kreeg afgelopen juni namelijk te maken met een hersenbloeding en is een half jaar na dato nog altijd herstellende zonder dat duidelijk is hoe lang zijn herstel zal duren.

Sleijpen neemt de nodige managementervaring mee, zowel vanuit zijn vorige post bij DNB als vanuit andere publieke én private betrekkingen. Hij werkte onder meer voor de pensioenfondsen APG en ABP en enkele jaren voor de ECB, waar hij adviseur was van toenmalig directeur Wim Duisenberg. Het kabinet heeft besloten dat het belang van een juiste invulling van Swanks post dusdanig hoog is, dat Sleijpen een uitzonderingspositie krijgt binnen de Wet normering topinkomens.

“Het is verdrietig dat Job Swank nog ziek is en dat onduidelijk is hoe lang zijn herstel nog zal duren”, laat president Klaas Knot optekenen. “Met Olaf Sleijpen krijgen we er in onze directie iemand bij met veel ervaring en deskundigheid op het gebied van monetaire en economische vraagstukken. Zijn brede nationale en internationale netwerk en ervaring bij de ECB zullen bijdragen aan de effectiviteit van DNB in Nederland en in Europa.’’