BNG Bank helpt bij vlot trekken aardwarmteproject

16 december 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

De gemeente Pijnacker-Nootdorp is de afgelopen jaren financieel bijgesprongen in de reparatie van een stalen buis die aardwarmte oppompt. Vanwege het bijzondere karakter hebben meerdere partijen zich ingezet en een deel van het risico op zich genomen. Vanuit de bankensector wierpen BNG Bank en Rabobank zich op. 

Het project in kwestie dateert al uit 2010. Potplantenkwekerij Ammerlaan nam een rigoureuze stap naar verduurzaming door te investeren in aardwarmte. Het bedrijf nam daarbij zelf de kosten en het risico op zich, een inspanning die te prijzen valt. Al snel bleek de warmteopwekking dusdanig efficiënt te zijn, dat het bedrijf energie door kon leveren aan omringende partijen. In 2017 volgde onverwachte tegenslag, door een defect aan één van de twee stalen buizen waardoor de aardwarmte opgepompt werd. De gemeente Pijnacker-Nootdorp - ingeklemd tussen de steden Delft en Zoetermeer - sprong bij om het project niet een stille dood te laten sterven.

“Vanuit onze ambitie om al in 2020 vijftien procent van de totale warmtevraag in de gemeente Pijnacker Nootdorp duurzaam op te wekken, waren we van mening dat dit project niet verloren mocht gaan en heeft ook de gemeente de handschoen opgepakt om het project alsnog tot een succes te maken,” legt de gemeente uit. De gemeente verstrekte een lening van €5 miljoen. 

BNG Bank en Rabobank

Met het project zijn aldus stevige investeringen gemoeid en mede daarom zijn meerdere partijen betrokken bij de financiering ervan. Wie gemeente en financiering in één zegt, komt al snel uit bij BNG Bank. De bank is specifiek opgericht voor onder meer dit doeleind. Naast BNG Bank vertegenwoordigt ook Rabobank de bankensector binnen het geheel. Ook voor Rabobank speelt ongetwijfeld de duurzame achtergrond van het project mee. 

Duurzaamheid vormt namelijk de rode draad binnen het aardwarmteproject van Ammerlaan. Jaarlijks wekt Ammerlaan een formidabele 110 MWh aan energie op. Daarmee kan het ruimschoots aan de eigen energievraag voldoen. Echter, daarnaast worden ook 24 andere glastuinbouwbedrijven, het plaatselijke zwembad, de sporthal, een school en ruim 500 flatwoningen van energie voorzien. Daarmee levert het een belangrijke bijdrage aan de gemeentelijke doelstelling op het gebied van duurzame energievoorziening.