‘Prijsstabiliteit moet leidend blijven binnen beleid centrale banken’

05 december 2019 Banken.nl 1 min. leestijd

Volgens topman van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot moet de inflatiedoelstelling altijd op één staan binnen het beleid van centrale banken. Dat zei hij gisteravond bij een bijeenkomst in Amsterdam. De stellingname volgt op nieuws over voornemens van de nieuwe ECB-topvrouw Christine Lagarde, die voorstelde dat klimaatdoelstellingen onderdeel moeten gaan uitmaken van het monetaire beleid. 

Recent gooide Christine Lagarde een steen in de vijver door te stellen dat klimaatdoelstellingen meegewogen zouden moeten worden in de nieuwe strategie van de ECB voor de komende jaren. Dat leidde direct tot een kritische reactie van Jens Weidmann, topman van de Bundesbank. Die stelde ‘zeer kritisch’ te zullen gaan kijken naar plannen in die richting, omdat dit niet de primaire taak is van centrale banken. De primaire taak van centrale banken is vrij vertaald prijsstabiliteit, gevolgd door prijsstabiliteit en op de derde plaats prijsstabiliteit. 

Weidmann kreeg gisteravond bijval van zijn Nederlandse collega Klaas Knot. Dat is op zichzelf overigens geen verrassing, want de afgelopen jaren kwamen zij regelmatig overeen op heikele onderwerpen, waaronder het opkoopprogramma van Draghi. Ook historisch gezien hebben Nederland en Duitsland vaak dezelfde uitgangspunten gehad op monetair beleid, zelfs toen er nog sprake was van guldens en marken. 

Prijsstabiliteit en een gezonde inflatie vormen de primaire doelstelling van de ECB en dat moet zo blijven. Het klimaat verdient aandacht, iets wat DNB zelf ook uitdraagt, maar inspanningen die klimaatverandering moeten helpen te verminderen mogen niet ten koste gaan van het uitgangspunt van prijsstabiliteit, zo stelde Knot.