Eerste clash in top van ECB aanstaande

02 december 2019 Banken.nl 2 min. leestijd

De ECB moet zich meer laten gelden bij de aanpak van klimaatverandering. Het moet onderdeel gaan uitmaken van het monetaire beleid dat de Europese instelling voert. Dat is althans de wens van nieuwbakken topvrouw Christine Lagarde. Daarmee komt ze al snel in aanvaring met de Duitser Jens Weidmann, directielid van de ECB, die aangeeft ‘bijzonder kritisch’ te gaan kijken naar Lagardes plannen. 

De primaire taak van de ECB is handhaving van de prijsstabiliteit in de EU. Het is al vele jaren de kern van het Europese monetaire beleid. De inflatiedoelstelling staat op net onder de 2%. Mario Draghi heeft tijdens zijn bestuurstermijn geen middel geschuwd om dat te bereiken, zonder veel succes. Als het aan de nieuwe topvrouw Christine Lagarde komt er een nieuwe beleidsdoelstelling bij, namelijk de aanpak van klimaatverandering. 

Één-tweetje met Von der Leyen

Lagarde stelt dat de aanpak van klimaatverandering integraal onderdeel moet gaan uitmaken van het te voeren monetair beleid en onderdeel van de missie van de ECB. Daarmee lijkt zij een één-tweetje op te zetten met de eveneens recent aangetrede Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Ook zij heeft het tegengaan van klimaatverandering tot een speerpunt gemaakt van haar beleid.

De opmerkingen van Lagarde hebben ECB-bestuurder en president van de Duitse centrale bank Jens Weidmann in opperste staat van alertheid gebracht. Nog voordat Lagarde op haar post zat, zei Weidmann dat hij ‘bijzonder kritisch’ zou gaan kijken naar pogingen om het beleid van de ECB toe te spitsen op het aanpakken van klimaatverandering. Daarmee is overigens helemaal niet gezegd dat Weidmann een klimaatscepticus is. Waar Weidmann op doelt is dat klimaatmaatregelen politieke keuzes zijn, die door de regeringen van afzonderlijke lidstaten genomen moeten worden. De ECB is primair opgericht voor het behoud van prijsstabiliteit. 

Afwijkend van andere centrale banken

Zakenkrant Financial Times wijst op het feit dat stappen van Lagarde in de voorgenomen richting af zouden wijken van wat andere centrale banken doen. De krant wijst bijvoorbeeld naar uitspraken van The Fed, die stelt dat klimaatverandering een belangrijk onderwerp is, maar in de basis niet voor The Fed zelf. “That is for elected officials, not us.” Vooraf werd Lagarde al gewaarschuwd om gewoon te doen waarvoor ze is aangenomen, in plaats van op te treden als beleidsadviseur voor nationale regeringen. Dat lijkt ze nu in zekere zin toch al te doen.