NRC: ABN AMRO bestempelde particuliere klanten zonder onderzoek als betrouwbaar

22 november 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Volgens het NRC heeft ABN AMRO verzuimd om bij de samengang met Fortis in 2010 zo’n 5 miljoen particuliere klanten te onderzoeken op malversaties. De bank zou hen zonder onderzoek bestempeld hebben als betrouwbaar en ingedeeld hebben in de laagste risicocategorie. De bank is vanwege deze gebeurtenissen onderwerp van onderzoek door het OM.

In augustus van dit jaar meldde ABN AMRO dat het €114 miljoen gereserveerd had voor het opnieuw doorlichten van alle 5 miljoen particuliere klanten. In september startte het OM een onderzoek bij ABN AMRO naar het mogelijk faciliteren van witwassen en het niet op orde hebben van controlemechanismen. Volgens het NRC is er geen sprake van ‘opnieuw’ doorlichten. De krant stelt dat ABN AMRO bij het samengaan met Fortis in 2010 überhaupt naliet om particuliere klanten te screenen. 

Navraag bij het OM door de krant leert dat de bank “gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd heeft gemeld” en “geen of onvoldoende cliëntenonderzoek hebben gedaan en niet (tijdig) afscheid hebben genomen van klanten.” ABN AMRO zou alle particuliere klanten hebben ingedeeld in de laagste risicocategorie, een handelswijze die volgens het NRC nog steeds dagelijkse praktijk is. Indelen in een lage risicocategorie gaat vanzelfsprekend gepaard met minder kosten, maar de keerzijde is dat het risico op malversaties toeneemt. 

Het OM onderzoekt momenteel zeven specifieke zaken waarbij de bank mogelijk niet goed te werk is gegaan. Het NRC beschrijft onder meer een zaak waar twee Nederlandse klanten bij betrokken zijn, waarvan er één zaken zou doen met een Braziliaans bouwconcern. Dat concern - Odebrecht - is verwikkeld in internationale corruptieschandalen. Een deel van de steekpenningen zou via rekeningen van ABN AMRO zijn betaald, iets wat de bank naar verluidt pas heel laat in de gaten kreeg. 

Einde pijnlijke week

Met het nieuws van NRC komt er einde aan een pijnlijke week voor ABN AMRO, qua aandacht in de media. Op dinsdag kreeg een vestiging in Frankfurt de Duitse autoriteiten op bezoek vanwege mogelijke betrokkenheid bij ‘dividendstrippen’. Daarop volgde nieuws over een boete wegens het niet tijdig informeren van de markt over het vertrek van toenmalig topman Gerrit Zalm, op basis van een publicatie van het FD. Ten slotte komt daar nog het NRC overheen, iets waarop de bank overigens nog niet formeel gereageerd heeft.