Dukers & Baelemans ontvangt accreditatie DSI voor Permanent Vakbekwaam MiFID II

14 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Beleggingsadviseurs moeten sinds 2018 voldoen aan nieuwe vakbekwaamheidseisen, die vallen onder de Europese richtlijn MiFID II. Die nieuwe eisen zijn bedoeld om beleggers meer bescherming te geven in een wereld die in complexiteit toeneemt en waarbij ze moeten kunnen vertrouwen op kundig en integer advies. Opleidingsinstituut Dukers & Baelemans werd recent door reguleringsinstituut DSI geaccrediteerd om een permanent vakbekwaam programma voor MiFID II aan te mogen bieden.

MiFID II ging formeel in op 3 januari 2018. Waar wetgevers het nodige verwachtten van deze nieuwe richtlijn, was dat bij professionals uit het veld niet altijd het geval. Rob Schotsman bijvoorbeeld, hoogleraar Bank- en Verzekeringsleer, betoogde eerder op Banken.nl dat het criterium ‘vakbekwaam’ ook onder MiFID I uit 2007 al een wettelijke vereiste was. Hoe het ook zij, beleggingsadviseurs die willen beschikken over een DSI-registratie en de voordelen die daarbij horen moeten hiervoor wel een examen afleggen. 

Opleidingsinstituut voor de financiële sector Dukers & Baelemans biedt financieel adviseurs al sinds vele jaren de mogelijkheid om up to date te blijven en doet dat nu ook met betrekking tot MiFID II. Naar eigen zeggen is Dukers & Baelemans, tegenwoordig onderdeel van Welten, de eerste opleider die door Stichting DSI geaccrediteerd is om een permanent vakbekwaam programma voor MiFID II aan te mogen bieden. 

DSI-register

Wat heeft een beleggingsadviseur hier nu aan? Die kan worden opgenomen in het DSI-register en kan zodoende aantonen te beschikken over actuele kennis én een gedragscode te hebben afgelegd. Richting klanten zorgt dat voor een bredere basis van vetrouwen. Vanaf 2020 is het bovendien vereist om niet alleen vakbekwaam te zijn, maar bovendien permanent vakbekwaam. Dukers & Baelemans richt zich in eerste instantie op drie registers: 

  • DSI Informeren Beleggen Retail (ESMA)
  • DSI Adviseren Beleggen Standaard Retail (ESMA)
  • DSI Adviseren Beleggen Maatwerk Retail (ESMA)

Dukers & Baelemans geeft aan dat vanaf begin december meer informatie beschikbaar komt over de exacte invulling van de programma’s. Die informatie zal te vinden zijn op de website van het opleidingsinstituut