Hypotheekafsluiters niet onder de indruk van stijgende huizenprijzen

08 november 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Ondanks de aanhoudend stijgende huizenprijzen blijven Nederlanders actief op de koopmarkt. Uit een analyse van gegevens van IG&H blijkt dat de hypotheekmarkt kan terugkijken op het beste derde kwartaal sinds 2007. Rabobank blijft de grootste hypotheekverstrekker.

Na een daling sinds 2008, met als dieptepunt het jaar 2013, zijn de gemiddelde huizenprijzen in Nederland de afgelopen vijf jaar steevast gestegen. In de zomer van dit jaar werd zelfs een record bereikt: volgens onderzoekers van ING lag de gemiddelde prijs voor een koopwoning op zo’n €284.000. Zo’n twee jaar eerder lag de huizenprijs voor dezelfde periode nog op gemiddeld €260.000.

Meer hypotheken afgesloten

De stijgende huizenprijzen hebben veel druk op startende huizenkopers gelegd. Kijkend naar actuele gegevens van adviesbureau IG&H, komt naar voren dat gemiddeld genomen de hypotheekmarkt echter een positieve trend laat zien. Het totaal aan afgesloten hypotheken is in verhouding tot het tweede kwartaal met bijna 13% gestegen, naar in totaal 85.000.

Doorstromers, mensen die hun huis verkopen om elders een nieuw huis te kopen, blijven de grootste groep afsluiters van hypotheken, met een aandeel van 46%. Over- en bijsluiters speelden in het derde kwartaal opnieuw een sterke rol in de zichtbare groei, in het bijzonder omdat mensen de vruchten willen plukken van de momenteel zeer lage rente en gunstige hypotheekvoorwaarden. Opmerkelijk is dat ook onder starters de hoeveelheid afgesloten hypotheken is gestegen.

Hypotheekomzet gestegen

Omdat de gemiddelde hypotheeksom is gestegen tot €324.000, een nieuwe recordhoogte volgens IG&H, is de hypotheekomzet over de volle breedte van de markt gestegen naar €28 miljard, in verhouding tot het vorige kwartaal een stijging van ruim 15%.

Rabobank grootste hypotheekverstrekker

Rabobank mag zich op dit moment de grootse hypotheekverstrekker van ons land noemen, gevolgd door ABN AMRO, dat de tweede plaats heeft overgenomen van ING. Op nummer vier staat Florius, een dochteronderneming van ABN AMRO. Andere grote hypotheekverstrekkers zijn onder meer Aegonde Volksbank (SNS, RegioBank, BLG, ASN), Obvion, Munt Hypotheken, Nationale Nederlanden en NIBC.