Twee Nederlandse banken bij internationale elite van veilige banken

01 november 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

In een overzicht van vakblad ‘Global Finance’ van de meest veilige banken ter wereld staan twee Nederlandse banken. BNG Bank schopt het maar liefst tot de derde plaats, kort achter KfW uit Duitsland en Zuercher Kantonalbank uit Zwitserland. Drie plaatsen achter BNG volgt ook nog de Nederlandse Waterschapsbank (NWB). De top tien bestaat louter uit Noord- en West Europese instellingen. Rabobank is de enige andere Nederlandse bank in de top vijftig, op plaats #44.

Jaarlijks publiceert het vakblad ‘Global Finance’ een overzicht van banken die uitblinken in verschillende categorieën. Naast een categorie algemeen zijn er bijvoorbeeld categorieën voor beste private bank, beste investeringsbank en zo verder. Ook is er een specifieke categorie ‘Veilige banken’. Namens Nederland scoren BNG Bank en NWB Bank erg hoog, met respectievelijk een derde en een zesde plaats.

De lijst van veilige banken wordt samengesteld door een vergelijking van de langetermijn kredietratings en de totale activa van de 500 grootste banken wereldwijd. De ratings die gehanteerd worden zijn van de internationaal bekende bureaus Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s. In de top tien zijn uitsluitend Europese banken terug te vinden, meer specifiek uit Noord- of West-Europa. Wat ook opvalt is dat het geen van alle echt bekende consumentenmerken zijn, wat overigens niet wil zeggen dat het geen grote banken kunnen zijn. Zo is BNG Bank bijvoorbeeld de vierde grootste bank van Nederland en NWV Bank de vijfde grootste bank.  

“De Global Finance Safest Banks ranglijst is een middel om de stabiliteit en veiligheid van banken wereldwijd te kunnen vergelijken”, aldus Joseph D. Giarraputo, uitgever van Global Finance. “Veranderingen in handelsbeleid hebben dit jaar een enorme invloed op internationale economieën, parallel aan politieke onrust. Deze meting dient voor onze lezers als keuzegids voor financiële instellingen, vooral als ze nieuwe markten willen betreden.”

Banken voor algemeen nut

Het zijn vrijwel uitsluitend banken voor algemeen nut die voorkomen in deze lijst, banken waarvan de aandelen in handen zijn van overheden. Zo is KfW in gezamenlijke handen van de Duitse staat en van de deelstaten. Zuercher Kantonalbank - de naam verklapt het al - is volledig eigendom van het kanton Zürich. Aandeelhouders van BNG Bank zijn de nationale overheid, provincies en gemeenten, wat grotendeels overeenkomt met NWB Bank. 

Grote consumentenmerken komen zoals gezegd nauwelijks in het stuk voor. Saillant genoeg eindigt het Zweedse Swedbank op plaats #26 nog als één van de hoogste, terwijl de bank onderwerp is van een omvangrijk onderzoek naar witwassen. De enige andere Nederlandse bank in dit lijstje is Rabobank. De coöperatieve bank eindigt op positie #44.