Fitch neutraal over ING, licht pessimistisch over ABN AMRO en Rabobank

29 oktober 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profielen

Kredietbeoordelaar Fitch publiceerde onlangs nieuwe ratings van onder meer Nederlandse banken. ING is de enige bank wier rating hetzelfde blijft, die blijft staan op A+ met een stabiel vooruitzicht. ABN AMRO en Rabobank krijgen een licht slechtere beoordeling. Beide banken behouden dezelfde basiskwalificatie, maar allebei met een negatief vooruitzicht. 

Op periodieke basis publiceert kredietbeoordelaar Fitch nieuwe ratings voor onder meer financiële instellingen. Voor de Nederlandse grootbanken verandert er in de basis niet veel, wel krijgen ABN AMRO en Rabobank een negatief vooruitzicht toebedeeld. Dit in tegenstelling tot ING, dat volgens Fitch beschikt over een stabiel vooruitzicht.

ING

De rating van ING (ING Group) blijft onveranderd genoteerd staan op A+ met een stabiel vooruitzicht. Volgens Fitch vanwege het feit dat ING marktleider is in commercial en retail banking in de Benelux, aangevuld met voldoende diversificatie in diverse andere landen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan ING DiBa in Duitsland of ING Bank Śląski in Polen, waar ING naar verluidt zijn positie verder wil uitbouwen

De kwaliteit van ING’s assets worden beoordeeld als betrouwbaar en veerkrachtig met dank aan de hierboven genoemde geografische spreiding. Fitch verwacht dat die cijfers stabiel blijven, omdat de economieën in ING’s belangrijke markten licht blijven groeien. Wel ligt een beperkt risico in ING’s Turkse assets, waar het economisch al een tijdje niet zo lekker gaat. ING is echter solide genoeg om eventuele afboekingen zonder problemen het hoofd te bieden.

ABN AMRO

ABN AMRO behoudt in de basis dezelfde rating, namelijk A+. Daarmee staat de bank in essentie gelijk met ING. Fitch voegt daar echter wel een negatief vooruitzicht aan toe. Er heerst lichte twijfel over de hoogte van de kapitaalbuffers ten opzichte van het aantal achtergestelde leningen. Fitch benoemt ook de maatregelen die DNB voor ogen heeft, waarmee de toezichthouder banken verplicht om grotere kapitaalbuffers te hanteren voor als de woningmarkt instort. Wat het witwasonderzoek bij ABN AMRO gaat hebben is in dit stadium nog ongewis, maar men verwacht dat de financiële positie van de bank voldoende krachtig is om de meeste uitkomsten te overkomen.  

Rabobank

Een zelfde soort rating wordt toebedeeld aan Rabobank. De basisrating blijft stabiel, namelijk op AA-, maar ook hier is sprake van een negatief vooruitzicht. De VR (viability rating) van de bank wordt ondersteund door de bescheiden risicobereidheid, die volgens Fitch centraal zal blijven staan in de nabije toekomst. Vergeleken met gelijke marktpartijen heeft Rabobank meer ‘non-performing loans’. Die zijn sinds 2014 wel met een derde afgenomen en hoewel de verwachting is dat die trend doorzet, is niet-doorzetten van die trend mogelijk nadelig voor de kredietrating. Een verbeterde VR is onwaarschijnlijk en vereist structureel meer winstgevendheid en hogere kwaliteit van Rabobanks assets.