ING op overnamepad in Polen

17 oktober 2019 Banken.nl 1 min. leestijd
Profiel

ING overweegt een overname van het Poolse mBank. Volgens de Poolse krant Rzeczpospolita heeft ING via lokale dochteronderneming ING Bank Śląski een team van specialisten op het dossier gezet. Saillant is dat mBank momenteel nog eigendom is van Commerzbank, de Duitse bank die eerder dit jaar nog hevig aan ING werd gelinkt.

Volgens berichtgeving in de Poolse krant Rzeczpospolita is ING op overnamepad in Polen. De oranje bank heeft naar verluidt mBank op de korrel, al wil of kan de krant niet vermelden waar het die informatie vandaan heeft. MBank is vooral actief als online bank, zonder uitgebreid kantorennetwerk. Daarmee komt het qua karakteristieken overeen met ING’s lokale dochteronderneming Bank Śląski (Pools voor Silezische Bank, vernoemd naar de bekende historische regio in Midden-Europa, red.) en met hoe ING actief wil zijn in het buitenland. In Duitsland opereert ING met ING DiBa succesvol via eenzelfde structuur.

Het Poolse mBank behoort tot de vijf grootste banken van Polen. De in Warschau gevestigde bank had in 2018 een balanstotaal van 145 miljard Poolse złoty ( ~ €33,7 miljard). Daarmee is mBank qua omvang bijna gelijk aan ING Bank Śląski. Het balanstotaal van ING Bank Śląski bedroeg in 2018 141 miljard Poolse złoty. Mocht het tot een overname komen, dan wordt de nieuwe combinatie de één na grootste bank van Polen, niet ver achter PKO Bank.

MBank is momenteel nog eigendom van het Duitse Commerzbank, dat ruim 63% van de aandelen in handen heeft. Maar met Commerzbank gaat het al langere tijd niet heel voortvarend. Vorige maand kondigde de Duitse bank aan mBank van de hand te willen doen om kapitaal op te bouwen. Dat juist Commerzbank een rol speelt in deze situatie is saillant, want eerder dit jaar waren er sterke geruchten over een samengaan van ING en Commerzbank. Zover is het echter nooit gekomen.