KYC-arm van Safened wil verder groeien onder nieuwe naam Fourthline

11 oktober 2019 Banken.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

De Brits-Nederlandse startup Safened helpt banken bij het controleren van de identiteit van nieuwe klanten. De zaken gaan dermate goed dat de beleidsmakers besluiten om de KYC-activiteiten apart verder te laten gaan, onder de noemer Fourthline. Het management wordt uitgebreid met voormalig McKinsey-partner Remco Vlemmix en voormalig Stripe-bestuurder Duco van Lanschot.

Safened groeit al enkele jaren als kool. Met de propositie van snelle identiteitscontrole van nieuwe klanten heeft de startup snel terrein veroverd in de financiële sector. In twee jaar tijd groeide het aantal medewerkers van 20 naar nu 150, verspreid over kantoren in Amsterdam, Londen, Barcelona en New York. Die positie kreeg vorig jaar een extra duw in de rug, nadat het in de categorie Finance een Accenture Innovation Award won. De zaken ontwikkelen zich dermate goed dat de leiding het nodig acht om alle KYC-activiteiten apart voort te zetten. 

KYC heeft de aandacht

KYC en CDD krijgen momenteel veel aandacht bij banken. Banken willen voorkomen dat ze meewerken aan financiële criminaliteit als witwassen of terrorismefinanciering, maar dat blijkt in de praktijk nog niet altijd helemaal te lukken. Zowel veel Nederlandse als internationale banken hebben inmiddels te maken gehad met juridische onderzoeken, schikkingen of boetes. Onder het motto ‘voorkomen is beter dan genezen’ zoeken banken naar efficiënte manieren om nieuwe klanten vooraf te controleren, de basis van KYC (Know Your Customer). Mocht een potentiële klant door de controle komen, gaat dat proces verder onder de noemer CDD (Customer Due Diligence), waarbij sprake is van permanente monitoring op malversaties.  

Safened - en vanaf nu dus Fourthline - richt zich specifiek op KYC, de selectie aan de poort. Fourthline maakt daarbij gebruik van digitale systemen, die naar eigen zeggen in vijf minuten tijd de controle van een klant kunnen afronden. Omdat KYC normaal gesproken een arbeidsintensief en tijdrovend proces is, weten financiële instellingen Safened goed te vinden. Het bedrijf mag inmiddels bekende namen als N26, Wirecard en Allianz tot de clientèle rekenen. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat N26 dit jaar nog een vingertik van de Duitse toezichthouder kreeg, vanwege onvoldoende controle op witwassen. Of de controle vooraf is niet goed geweest, of de CDD van N26 heeft niet goed gefunctioneerd of een combinatie van beide is het geval. 

Poortwachtersfunctie

Algemeen directeur Krik Gunning wijst op de immense belangen die spelen. “McKinsey&Company noemt digitale identiteitsverificatie ‘the next $20 billion digital market’, omdat steeds meer grote en kwetsbare transacties online gebeuren”, stelt Gunning. “Ook is er toenemende druk op banken om te weten wie hun klanten zijn, om fraude en witwassen tegen te gaan. Fourthline kan de poortwachtersfunctie vervullen voor elke financiële instelling. Zo maken wij KYC goedkoper voor banken, makkelijker voor hun klanten en veiliger voor de maatschappij.” 

Om de snelle groei bij te benen schakelt Fourthline ook op managementvlak naar een hogere versnelling. Remco Vlemmix, voormalig partner van het eerder genoemde McKinsey&Company, treedt toe als nieuwe operationeel directeur (COO) en voormalig bestuurder bij fintech-bedrijf Stripe Duco van Lanschot als commercieel directeur (CCO). Daarnaast verwelkomt Fourthline ook twee nieuwe commissarissen, te weten Leen Meijaard (voormalig BlackRock) en Eric Hollanders (voormalig CEO Bank Mendes Gans). 

Lees ook:
‘Digitalisering in financiële sector faciliteert witwassen ongewild’