Werknemers ABN AMRO kunnen loonsverhoging en extra vakantiedagen tegemoet zien

06 september 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

ABN AMRO en de vakbonden zijn tot een akkoord gekomen over een nieuwe cao voor de komende twee jaar. Het personeel krijgt twee jaar op rij een loonsverhoging van 2,75%, op 1 april 2020 en op 1 april 2021 nogmaals. Ook mogen zij vijf extra vakantiedagen tegemoet zien. FNV Finance geeft aan tevreden te zijn over de uitkomst. 

Zoals dat vaak gaat met onderhandelingen werden ze pas in de nacht afgesloten. Om een of andere reden lukt dat zelden overdag of aan het begin van de avond. De combinatie van vermoeidheid en de aanlokkelijke gedachte van een warm en zacht bed heeft al tot menig akkoord geleid. Of dat ook deze keer het geval was zal in het midden blijven, maar afgelopen nacht kwamen ABN AMRO en de bonden tot een akkoord over een nieuwe cao en een nieuw sociaal plan. 

De belangrijkste punten uit de onderhandelingen:

  • Het personeel van ABN AMRO krijgt uitgesmeerd over twee jaar een loonsverhoging van 5,5%. De eerste verhoging gaat in op 1 april 2020. De tweede verhoging volgt exact een jaar later.
  • Werknemers krijgen vanaf 2020 vijf extra vakantiedagen. De bank kwam na onderzoek tot de niet geheel verrassende conclusie dat medewerkers veel waarde hechten aan vakantiedagen.
  • Kersverse vaders krijgen per 2020 zes weken doorbetaald verlof om hun partners te ondersteunen en te genieten van hun pasgeboren kind. Dat zijn vier weken meer dan nu het geval is. 
  • ABN AMRO draagt vanaf 2020 een vaste premie af van 37% van de pensioengrondslag. Op 1 januari stort de bank eenmalig 4% als premiereserve.

Naast het personeel mee willen laten profiteren van de goede economische resultaten, wil ABN AMRO stevig inzetten op een goede balans tussen werk en privé. De extra vakantiedagen en de flinke uitbreiding van het partnerverlof bij een geboorte zijn daar goede voorbeelden van. Ook geeft de bank personeel meer gelegenheid om te werken aan persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Werknemers krijgen vijf dagen extra verlof om hier invulling aan te geven.

Reactie FNV Finance

De vakbonden zijn tevreden met de uitkomst. “In de financiële sector is de werkdruk hoog en een groot deel van onze leden hecht erg aan meer vrije tijd”, aldus Gerard van Hees van FNV Finance. “Dat medewerkers naast die vijf extra vrije dagen ook meer ruimte en tijd krijgen voor hun persoonlijke ontwikkeling en er extra partnerschapsverlof komt, stemt ons tot tevredenheid.”

FNV Finance stipt echter ook een punt van onvrede aan, dat gaat over de veelal flexibele contractsituatie van werknemers in callcenters. “De ABN AMRO gaf niet thuis op dit onderwerp. Daardoor konden wij geen afspraken maken over het terugdringen van de vele onzekere contracten op de callcenters. En helaas is daarmee de toekomst voor een groot deel van medewerkers van deze belangrijke afdelingen nog steeds onzeker.”