ING stelt zich garant voor uitbetaling freelancers TCP

30 augustus 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Freelancers en andere flexwerkers die eigenlijk op de loonlijst staan bij flexmakelaar TCP krijgen hun facturen over juni uitbetaald door ING. De bank toont hiermee zijn verantwoordelijkheid. TCP zit in financiële problemen en kan daarom niet uitkeren, mede omdat het zelf ook nog wacht op openstaande vorderingen. 

De zaak rond contractbeheerder TCP Solutions, in Nederland actief onder de naam TCP Direct, loopt al enige tijd. En al die tijd wachten freelancers en andere mensen die via TCP actief zijn in de flexibele schil van ING op uitbetaling van hun facturen over de maand juni. TCP zit echter in financieel zwaar weer en kampt met een kasstroom die tot kurk opgedroogd is. Tot recent wilde ING nog niet aangeven of het garant zou staan voor die betalingen, maar inmiddels heeft de bank stelling genomen. ING betaalt de openstaande facturen uit. 

De bank verklaart: "Vanuit een goed opdrachtgeverschap vindt ING dat er een einde moet komen aan de onzekerheid bij de externe medewerkers en leveranciers over de betaling." Dat betekent dat de bank voor de tweede keer uitbetaalt over de maand juni. De eerste keer was namelijk al aan TCP, die het vervolgens niet over heeft gemaakt naar de flexwerkers. Hoe verloopt dit verder? "Dit gaat bij voorkeur alsnog via TCP Direct B.V. Wel kijkt ING naar een tweede scenario. Het tweede scenario houdt in dat de lopende contracten naar andere brokers worden omgezet", aldus ING.

De druk op ING nam al die tijd langzaam maar zeker toe. In de Tweede Kamer wonden diverse politici zichzelf al op en uiteraard zullen ook de personen in kwestie die facturen open hadden staan zich bij ING gemeld hebben. Velen van hen vervullen een belangrijke rol in een drukke periode waarin hard wordt gewerkt om ING volledig PSD2-klaar te maken. ING kan het zich eigenlijk niet veroorloven dat deze krachten de bank nu de rug toe keren. Daarbij is er bijna geen Nederlander die het bedrijf TCP kent, maar iedereen kent ING. De oranje bank liep het risico op forse imagoschade als het niet alsnog over de brug zou komen.