Flexpartner ING op randje van faillissement

21 augustus 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De situatie voor flexwerkers bij ING, wier opdrachten lopen via payroller TCP, is nog steeds onzeker. TCP loopt al twee maanden achter met het uitbetalen van enkele miljoenen aan facturen. Volgens zakenkrant FD komt dat door het feit dat TCP zelf ook wacht op uitbetaling van openstaande facturen, meer specifiek van DeGraaf Contracting, een grote klant van TCP. Het zou gaan om structurele wanbetaling. De rechtbank heeft DeGraaf en moederbedrijf Luxal beiden veroordeeld tot een betaling van €2.645.000.

Vorige week raakte al bekend dat TCP Solutions in financiële problemen zit. Dat heeft ervoor gezorgd dat honderden door ING tijdelijk ingehuurde mensen nog wachten op uitbetaling van facturen over juni en inmiddels vermoedelijk ook over juli. Sprak TCP vorige week al over problemen in de relatie met een kredietverstrekker, nu wordt man en paard genoemd. Volgens het FD - dat sprak met TCP-eigenaar Evert van der Weijden - is uitzender van technisch personeel DeGraaf Contracting de boosdoener. Het bedrijf zou enkele miljoenen aan facturen open hebben staan bij TCP. 

De flexwerkers zullen de situatie met argusogen volgen. Voor TCP is het ondertussen vijf voor twaalf, het bedrijf heeft namelijk al uitstel van betaling aangevraagd. Er zit echter nog wel het een en ander aan te komen, want het FD schrijft dat de rechtbank in Amsterdam DeGraaf én moederbedrijf Luxal veroordeeld heeft tot een betaling van €2.645.000 aan TCP. Dat geldt voor allebei, waarmee het totaalbedrag uitkomt op €5.290.000. 

Schuld verzilveren

Een interessante vraag is hoe dat bedrag ontstaan is. In het FD valt te lezen dat DeGraaf vorig jaar 420 payrollkrachten via TCP gedetacheerd heeft bij grote bouwbedrijven als Strukton en BAM. Al snel voldeed DeGraaf niet aan zijn financiële verplichtingen en liep het bedrag op tot de meerdere miljoenen die het nu zijn. Inclusief problemen met een kredietverstrekker heeft dat TCP op het randje van een faillissement gebracht. 

Het is nog allerminst duidelijk hoe het gaat aflopen. “Zo'n vonnis is mooi om te hebben, maar het is niet gezegd dat ze het ook kunnen verzilveren”, zegt Reinout Vriesendorp, specialist op het vlak van faillissementsrecht, in het FD. “Uiteindelijk ben je op zoek naar geld. Ze kunnen nu beslag leggen op activa, maar dan moeten die er wel zijn en dan moet je die ook nog weten te vinden. Dan moet er wel iets te halen zijn en daar zou wel eens het probleem kunnen liggen. In veel van dit soort gevallen gooi je goed geld naar kwaad geld.”