Rabobank investeert in eerste Nederlandse e-sports stadion

23 augustus 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Met de investering in Nederlands eerste e-sports stadion slaat Rabobank twee vliegen in één klap. Het investeert in sociale cohesie door jongeren samen te brengen én de bank creëert meteen bedrijfsruimte voor creatieve tech-startups. Rabobank werkt voor dit project samen met H20, een platform voor e-sports. Purmerend, als onderdeel van de metropoolregio Amsterdam, is de geplande locatie voor Rabo Esports Stadium Amsterdam.

De tijd dat computerspelletjes onschuldig vermaak waren ligt al enige tijd achter ons, mede door de technologische ontwikkeling. De huidige generatie voetbal-, race- of anderszins sportspellen benadert de realiteit akelig goed en lijkt in niets meer op de blokkerige spelletjes van vroeger op de 486. De kwaliteit ligt zelfs zo hoog dat professionele teams computersimulaties gebruiken om de realiteit te verbeteren, in de Formule 1 gebeurt dat al volop. Het heeft geleid tot het ontstaan van de term e-sports, elektronisch(e) sporten. Voor Rabobank is de tijd rijp om ook te investeren in dit fenomeen.

Veel potentie

Er zit enorm veel potentieel in e-sports. Het is heel wel mogelijk dat de komende generatie e-topsporters even bekend wordt als echte sporters en - niet onbelangrijk - ook evenveel gaat verdienen. Een 17-jarige Nederlander won afgelopen juli nog twee ton nadat hij met zijn spelpartner ‘slechts’ zesde werd op het WK Fortnite. Een andere Nederlander bleek zo goed in virtueel racen dat het Formule 1-team van McLaren hem aangetrokken heeft als testcoureur voor de simulator. Het geeft een idee van de schaal en ernst waarover moet worden gesproken. 

Rabobank ziet ook brood in e-sports en investeert mede daarom in het eerste Nederlandse e-sports stadion. Dat maakte de bank deze week bekend tijdens gamebeurs Gamescom in Keulen. “Voor jongeren ligt de wereld naar de toekomst open bij het Rabo Esports Stadium Amsterdam. Het mooie is dat we de jeugd hier in reallife met elkaar kunnen verbinden. En naast gaming wordt er door H20 sterk ingezet op educatie. Samen kunnen we de jeugd leren om verantwoord te gamen”, legt Eric Zwart uit, directievoorzitter van Rabobank Waterland en Omstreken (regio Purmerend). 

Het is niet alleen maar sport en spel dat wel vaart bij de ontwikkeling van het nieuw te bouwen stadion. Het moet ook meteen een broedplaats worden voor creatieve (game)tech-startups. Zwart: “Doordat zij elkaar gemakkelijk kunnen ontmoeten, biedt het kansen voor ondernemers om samen innovatieve plannen te bedenken. Het kan voor de regio Waterland, als belangrijk onderdeel van de metropoolregio Amsterdam, een katalysator zijn voor economische groei. Dit, samen met het grote draagvlak van de gemeente en het onderwijs, maakt dat wij vol enthousiasme de samenwerking aangaan met H20. Zoals onze missie luidt, bouwen we hier écht samen aan een betere wereld voor jongeren en ondernemers.”

Eerste structurele sponsordeal e-sports

Rabobank trekt samen op met H20, een platform voor gaming, e-sports en creative tech. “Internationaal is esports al uitgegroeid tot een miljardenindustrie met professionele teams, wedstrijden in uitverkochte stadions, miljoenen aan prijzengeld en ook gaming clubs waar bezoekers betalen om te mogen gamen”, aldus Dirk Tuip, oprichter van H20. “We hebben grote ambities om Nederland onderdeel te maken van deze industrie. Wij zijn dan ook super trots dat Rabobank deze stap met ons durft te zetten. Dit is toch een van de eerste structurele esports-sponsoringdeals.”