Inzendingen Herman Wijffels Innovatieprijs 2014 binnen

22 april 2014 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Dit jaar ontving de Herman Wijffels Innovatieprijs 594 inzendingen. Alle inzendingen worden de komende maanden beoordeeld door een jury van specialisten op het gebied van innovatie en duurzaamheid. De inzendingen worden beoordeeld op innovatief vermogen, maatschappelijke impact, klantfocus en rentabiliteit. In juli ontvangen alle deelnemers bericht of zij door zijn naar de volgende ronde.

Meer winnen dan geld alleen

Er zijn drie categorieën: Food & Agri, Circulaire Economie en Zorg & Welzijn. Per categorie gaan uiteindelijk maximaal vijf finalisten strijden om de hoofdprijs van €30.000. Met dit geld kunnen zij hun innovatie verder ontwikkelen. Maar de Herman Wijffels Innovatieprijs is meer dan geld alleen. De wedstrijd biedt ook erkenning, een uitgebreid netwerk en publiciteit. De prijsuitreiking is in het najaar.

Herman Wijffels Innovatieprijs

Winnaars vorig jaar

Jos Geboers van ECCT uit Veldhoven won in 2013 de Herman Wijffels Innovatieprijs op het gebied van Zorg & Welzijn. Hij bedacht een chip voor medicijnverpakkingen. Hij merkt dat zijn idee na de winst nog serieuzer wordt genomen. "Het geeft andere partijen, waaronder farmaceutische bedrijven, meer vertrouwen in mijn product. Men gaat ervan uit dat de jury echt goed bekeken heeft of het voldoet aan alle strenge kwalificaties."

Christiaan Brester won de Herman Wijffels Innovatieprijs in 2013 met zijn idee Herman de Zonnestroomverdeler. Hiermee kunnen bewoners van appartementen het rendement uit zonnepanelen op hun gemengde dak verdelen. "Je bent als innovatieve ondernemer plotsklaps uit je startup-fase en hoort opeens tot de gevestigde orde. Partijen die eerder schoorvoetend met ons in zee wilden, zijn na het winnen van de prijs in één klap om."

Duurzame innovaties

Bij de Herman Wijffels Innovatieprijs zien we de mooiste voorbeelden langskomen van duurzame innovaties. Ondernemende mensen zijn op zoek naar oplossingen waarbij een duurzamer alternatief vaak de uitkomst is. De Rabobank organiseert sinds 2002 de Herman Wijffels Innovatieprijs, omdat zij ervan overtuigd is dat duurzaamheid niet zonder innovatie kan. Bas Rüter, directeur Duurzaamheid bij de Rabobank: "De samenleving kan alleen succesvol en gezond overleven als we duurzaam innoveren. De problemen rond vervuiling, de voedselketen en de schaarste van grondstoffen nemen toe. Zowel voor onze welvaart als ons welzijn is het nodig dat de samenleving hiervoor innovatieve oplossingen vindt. Gezond ondernemerschap is daarbij onmisbaar, het is de motor voor innovatie en werkgelegenheid. Ik daag alle ondernemende mensen in Nederland uit om samen te innoveren en wie weet bent u volgend jaar een van de deelnemers van de Herman Wijffels Innovatieprijs."