ABN AMRO rondt verkoop Channel Islands af

16 juli 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De verkoop van private banking-onderdeel ABN AMRO Channel Islands aan Butterfield is gisteren formeel afgerond. Daarmee werkt de bank weer een stukje verder aan de strategie van focus op integratie van kernmarkten dichtbij huis. 

ABN AMRO vond enkele maanden terug al een koper voor het private banking-onderdeel op belastingparadijs Guernsey, onderdeel van de Kanaaleilanden. De bank had het onderdeel te koop gezet vanwege strategische keuzes. Sinds enkele jaren ligt de nadruk van die strategie op herkenbaar en dichtbij zijn. Nu zijn de Kanaaleilanden op zichzelf wel dichtbij, maar zijn ze vanwege hun bijzondere fiscale positie wel een vreemde eend in de bijt. En een risico voor de reputatie. 

De koper van Channel Islands is het uit Bermuda afkomstige Butterfield, dat zich geen enkele zorgen hoeft te maken over eventuele reputatiekwesties met betrekking tot belastingparadijzen. Butterfield betaalt ongeveer £161 miljoen in contanten voor de private banking-tak van ABN AMRO. Met de overname haalt Butterfield zo’n €7 miljard aan beheerd vermogen binnen. ABN AMRO geeft aan dat deze verkoop een licht positieve invloed heeft op de kapitaalpositie van de bank. 

Over de verkoop van Channel Islands meldde Pieter van Mierlo, CEO ABN AMRO Private Bankig, eerder: “Zoals we in november 2018 op onze Investor Day al hebben gecommuniceerd, leggen we bij private banking de nadruk op ‘onshore’ activiteiten en streven we autonome en niet-autonome groei na in onze kernmarkten. De overdracht van onze Channel Islands-activiteiten aan Butterfield is een logische keuze binnen deze strategie en in het belang van klanten en medewerkers.”

Gerelateerd:
ABN AMRO neemt Belgische private banking-tak Société Générale over