Van Lanschot: Nederland telt 115.000 miljonairs

26 juni 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Nederland telt momenteel 115.000 miljonairs. Ten opzichte van vorig jaar is dat aantal gestegen met 1,2%. Dat blijkt uit onderzoek dat vermogensbeheerder Van Lanschot liet uitvoeren door het CBS. In Zeeland wonen relatief het meeste miljonairs. De gemeente die verhoudingsgewijs het meeste miljonairs kent is het Noord-Hollandse Laren.

Om onduidelijkheden te voorkomen stelt Van Lanschot eerst het criterium vast om iemand een miljonair te noemen. Een miljonair is in dit onderzoek een particulier huishouden met een vermogen van tenminste €1 miljoen, de waarde van het huis en hypotheek niet meegerekend. In Nederland zijn er dat dus 115.000 stuks, wat 1,2% meer is dan het jaar ervoor. Een toename van ruim duizend. Dat uitgerekend Van Lanschot het onderzoek initieerde ligt in de lijn der verwachtingen. De Bossche bank heeft een relatief hoog aantal miljonairs als klant, veel meer dan de grote consumentenbanken. Het onderzoek levert diverse interessante inzichten op.

Ondernemen grootste kans op miljonair worden

Als één ding duidelijk naar voren komt in het onderzoek is het wel dat ondernemen dé weg lijkt naar het vergaren van miljoenen. Van alle werkzame miljonairs die Nederland rijk is, is maar liefst 80% actief als directeur-grootaandeelhouder (dga) of als zelfstandig ondernemer. Gemiddeld valt te stellen dat het miljonairschap pas op latere leeftijd komt. De gemiddelde leeftijd van Nederlandse miljonairs is namelijk 59,5 jaar en driekwart heeft Abraham al gezien. Slechts minder dan 5% van de miljonairs is jonger dan 40 jaar.

Kijkend naar de sectoren waarin miljonairs actief zijn, dan valt op dat een vijfde van alle miljonairs actief is in de agrarische sector (landbouw, bosbouw, visserij), een sector die traditioneel niet meteen een jetset-imago heeft. Maar waar dus wel veel geld te verdienen valt. Andere sectoren waarin miljonairs actief zijn zijn de financiële sector (16%), de zakelijke dienstverlening en advocatuur (14%), handel (13%) en de zorg (7%), met name medisch specialisten en tandheelkundigen. 

Gezondere leefstijl

Er wordt wel eens gesteld dat gezond leven duurder is dan ongezond leven. Het onderzoek van Van Lanschot biedt wel enige onderbouwing voor die stelling. Het gevoel van gezond zijn is misschien niet altijd even makkelijk te meten, maar miljonairs hebben minder overgewicht, roken minder en sporten vaker wekelijks. Zaken die wel goed te kwantificeren zijn. Het gezegde dat geld niet gelukkig maakt is ogenschijnlijk geen grond voor. Van de ondervraagde miljonairs geeft 94% aan gelukkig te zijn en slechts 1% ongelukkig. Is er dan niets aan te merken? Vooruit, miljonairs (90%) drinken iets vaker alcohol dan niet-miljonairs (82%). En waarschijnlijk ook wel andere soorten alcohol. 

Tot slot gaat Van Lanschot nog in op enkele geografische details. De provincie Zeeland blijkt relatief gezien het meeste miljonairs te herbergen, wat ongetwijfeld mede komt door het überhaupt beperkte aantal inwoners. Van de Zeeuwen is 1,9% miljonair, gevolgd door Utrecht (1,7%) en Noord-Holland en Noord-Brabant (1,6%). Zoomt de bank iets dieper in naar gemeentelijk niveau, dan liggen de kaarten anders. Laren (11%), Bloemendaal (10%) en Blaricum (10%) liggen stuk voor stuk in Noord-Holland. De twee gemeenten die volgen zijn Wassenaar (9%) en Rozendaal (7%), niet te verwarren met het identiek uitgesproken Roosendaal in Noord-Brabant.