ING investeert €2 miljoen in platform duurzaam grondstoffenmanagement Milgro

21 juni 2019 Banken.nl 3 min. leestijd
Profiel

Via het fonds ING Sustainable Investments steekt de oranje bank €2 miljoen in Milgro, ontwikkelaar van een dataplatform voor een duurzaam management van grondstoffen. Dat betekent in de praktijk dat Milgro bedrijven ondersteunt in het in kaart brengen van grondstoffenstromen en dus waar grondstoffen verspild worden of de overstap naar duurzame alternatieven mogelijk is.

Het fonds ING Sustainable Investments bestaat nog niet zo heel lang, pas sinds 2018. ING richtte het fonds op om meer bij te dragen aan de transitie naar een economie die een minder negatieve invloed heeft op de leefwereld. En waar het even kan zelfs een positieve invloed. Het fonds investeert in scaleups die actief zijn in wat men tegenwoordig ‘cleantech’ noemt, technologie die bijdraagt aan een schoner milieu. Eerder investeerde ING al enkele miljoenen in het Nederlandse Black Bear, dat van gebruikte autobanden zwarte kleurstof maakt. Nu steekt ING een bedrag van €2 miljoen in Milgro.

Beheersen van grondstoffen

Wat Milgro in feite doet is het in kaart brengen van grondstoffenstromen binnen een bedrijf. Hoe groter een bedrijf is, hoe minder vaak werknemers een idee van wat er op andere afdelingen gebeurt. Niet zelden leidt dat tot nutteloze verkwisting van grondstoffen. Milgro ontwikkelde zelf een interface-applicatie, waarmee het gebruik van grondstoffen inzichtelijk wordt en te beheersen is. Het beheersen van afvalstromen, het terugdringen van verspilling van grondstoffen en het op een duurzame en circulaire manier (her)gebruiken ervan. De investering van ING is bedoeld om het platform verder uit te bouwen en zodoende een bijdrage te leveren aan de circulaire economie.

Duurzaamheid en winstgevendheid vechten nog wel eens om voorrang. Milgro weet deze twee fenomenen echter met elkaar te verenigen, zo betoogt CEO Ruud Hageman. “Wij zijn erg blij met deze nieuwe stap in onze samenwerking met ING. Zowel in de acceleratie van onze groei, het opschalen van ons technologieplatform en de verdere internationalisering, zien wij ING Sustainable Investments als een partner die ons de komende jaren kan helpen onze impact te vergroten. De kernpropositie van Milgro - winstgevende duurzaamheid - sluit bovendien feilloos aan op de missie van ING Sustainable Investments.”

Verduurzamen kredietportefeuille

Voor ING betekent de investering een bijdrage aan een duurzamer bedrijfsleven. Het draagt ook meteen bij aan het streven de eigen kredietportefeuille in lijn te brengen met klimaatdoelen.

“Wij geloven dat duurzaam ondernemen beter ondernemen is. Daarom richten we ons op bedrijven die verandering teweegbrengen om duurzamer te worden”, licht Mark Weustink toe, Head of Sustainable Investments bij ING. “Op die manier kunnen we op termijn een positieve impact hebben op het bedrijfsleven. ING heeft de ambitie om de financiering te verdubbelen aan bedrijven en sectoren die helpen de opwarming van de aarde onder 2° C te houden. Dit risicodragend vermogen aan Milgro past perfect in dat plaatje. Het bedrijf heeft een uniek, bewezen succesvol model en een zeer aansprekend klantportfolio en track record. Wij zien voor Milgro volop verdere internationale groeikansen.”