Circulair bedrijf Black Bear krijgt kapitaalinjectie van ING

07 september 2018 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

Via het Sustainable Investments fonds steekt ING enkele miljoenen euro’s in het bedrijf Black Bear. Black Bear hanteert een circulair bedrijfsmodel waarbij gebruikte auto- en vrachtwagenbanden worden omgezet tot grondstoffen voor nieuwe producten, meer specifiek een zwarte kleurstof. De productiemethode is vrij van CO2, in tegenstelling tot conventionele manieren om tot dezelfde zwarte kleurstof te komen.

Door circulair te produceren wordt voorkomen dat er nieuwe grondstoffen uit de aarde worden geput. In plaats daarvan gebruiken bedrijven bestaande producten die aan het einde van hun leven zijn als grondstof voor het vervaardigen van nieuwe producten. Dat biedt natuurlijk grote voordelen op het gebied van duurzaamheid. Het Nederlandse bedrijf Black Bear bijvoorbeeld maakt van oude autobanden zogeheten carbon black, wat in het Nederlands vroeger ook wel zwartsel werd genoemd. Met deze kleurstof worden onder andere plastics, coatings en inkt gemaakt. Normaal gesproken is voor de productie van carbon black aardolie nodig. De methode van Black Bear voorkomt aan de ene kant extra verbruik van aardolie en aan de andere kant bespaart het CO2 bij de productie.

Global Cleantech 100

ING investeert enkele miljoenen euro’s in Black Bear via een eerder dit jaar opgericht fonds voor duurzame investeringen, Sustainable Investments. ING maakt deel uit van een consortium investeerders, dat gezamenlijk voor €11 miljoen investeert in Black Bear. Hiermee kan het bedrijf de faciliteiten verbeteren en de groeistrategie ondersteunen. Dat Black Bear niet het eerste het beste bedrijf is blijkt uit een notering in de Global Cleantech 100, een mondiale ranglijst voor innovatieve duurzame bedrijven.

Black Bear produceert zwartsel op circulaire manier

“Het is heel bijzonder dat Black Bear in staat is om van oude banden een zeer hoogwaardig product te maken dat een vervuilende grondstof kan vervangen. Tijdens dat proces winnen ze ook nog eens energie wat betekent dat het productieproces zeer energie-efficiënt is”, zegt Mark Weustink van ING Sustainable Investments. “Black Bear brengt met haar vooruitstrevende circulaire model een duurzame verandering teweeg en heeft inmiddels enkele grote bedrijven als klant, zoals AkzoNobel.”

Cruciale validatie

Black Bear is uiteraard opgetogen over de investering. “ING als strategische partner brengt een enorme kennis en know-how mee om ons te helpen onze visie te realiseren om oude auto autobanden te transformeren in een economische kans met verstrekkende voordelen voor het milieu,” zegt Martijn Lopes Cardozo, CEO van Black Bear. “Niet alleen helpt de kapitaalinvestering van ING in het accelereren van de uitrol van onze Tire to Carbon Black-technologie, maar ook het feit dat een vooraanstaande bancaire marktleider als ING haar vertrouwen afgeeft over het werk van Black Bear is een cruciale validatie die helpt om de verdere investeringen te verkrijgen die nodig zijn om deze oplossing wereldwijd toe te kunnen passen.”