Vier banken bieden iDEAL QR direct in mobiele app

11 juni 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Meer nieuws over

Inmiddels bieden vier Nederlandse banken betalen via iDEAL QR aan via een directe integratie in hun mobiel bankieren app. Dat zijn ABN AMRO, ING, Knab en Rabobank. Klanten van andere banken kunnen ook betalen via iDEAL QR, maar via een net wat minder snelle tussenstap.

Betalen door het scannen van een iDEAL QR is tegenwoordig voor iedere Nederlander mogelijk, mits in het bezit van een smartphone natuurlijk. Een groot deel van de consumenten heeft er inmiddels één, iets wat zich zeker niet meer tot de jongere generaties beperkt. Banken spelen hier gretig op in met hun mobiele apps. Het betalen via iDEAL QR verloopt via de camera in combinatie met een betrouwbare internetverbinding. De betaalmethode is mogelijk in fysieke winkels, bij evenementen en ook aan de voordeur.

Vier banken bieden iDEAL QR direct in mobiele app

“Dankzij QR-codes kan iDEAL via alle retailkanalen als betaalmiddel worden ingezet,” aldus directeur Piet Mallekoote van Currence iDEAL. “Op gedrukte facturen helpen iDEAL QR-codes om rekeningen foutloos en snel te betalen. Goede doelen zoals KWF kunnen iDEAL QR-codes op bijvoorbeeld collectebussen, spandoeken, kleding en affiches drukken, zodat men aan de voordeur, op straat en op evenementen met een smartphone kan doneren.”

2^23624

Currence - het samenwerkingsverband achter iDEAL - geeft aan dat er in de eerste vier maanden van 2019 al 14 miljoen QR-codes zijn aangemaakt. Door 13 verschillende banken en betaaldienstverleners. Wanneer het echt populair wordt, zijn er dan wel genoeg codes beschikbaar? Dat komt wel goed. Uitgaand van het grootste raster bestaat deze volgens Wikipedia uit 23.624 bits, die allemaal twee vormen kunnen aannemen. Wat neer komt op 2^23624 codes. Genoeg om nog even vooruit te kunnen.

Vier banken bieden een iDEAL QR-scanner rechtstreeks aan in de app. Volgens Currence zijn dat ABN AMRO, ING, Knab en Rabobank. Klanten van andere banken kunnen zoals gezegd ook betalen via iDEAL QR, maar missen de integratie in de app. Hiervoor bestaat als alternatief de app van iDEAL zelf of een generieke app. Bij sommige telefoons is de camera dermate intelligent dat bij het zien van een QR-code de gebruiker meteen al wordt doorgeleid naar de mobiele website van de betreffende bank.