Gemiddeld €128.000 overwaarde bij 80% Nederlandse huizenbezitters

08 mei 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Nederlanders woningbezitters zijn buitengewoon optimistisch over de waarde van hun huis. Acht op de tien denkt winst te maken, waarvan de helft denkt aan een forse winst. Met name bezitters van huizen in het middensegment verwachten een winst van tussen de €50.000 en €100.000 en zelfs daarboven. Bijna 80% van de woningbezitters heeft een gemiddelde overwaarde van €128.000. De cijfers komen naar voren in een onderzoek van ABN AMRO.

De huizenprijzen zijn de laatste vijf jaar flink toegenomen. Vooral wie voor of na de piek van 2008 gekocht heeft mag zich verheugen op winst en overwaarde. Die twee - winst en overwaarde - hangen redelijk met elkaar samen. ABN AMRO stelt terecht dat een verwachte winst een goede indicatie is voor de overwaarde. Normaal gesproken zal de overwaarde iets boven de verwachte winst liggen, afhankelijk van hoe lang iemand al aan het aflossen is.

Gemiddeld €128.000

Acht op de tien Nederlanders met een eigen huis geeft aan over een gemiddelde overwaarde te beschikken van maar liefst €128.000. De eenvoudigste manier om die overwaarde te gelde te maken is natuurlijk verkopen. Maar er zijn ook manieren waarbij mensen in hetzelfde huis kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld de Overwaarde Hypotheek zoals ABN AMRO deze zelf aanbiedt. Echter, volgens de bank heeft slechts 7% ooit iets gedaan met de overwaarde zonder te verkopen. Ongeveer de helft weet überhaupt van het bestaan van deze mogelijkheden.

Gemiddeld €128.000 overwaarde bij 80% Nederlandse huizenbezitters

“In veruit de meeste gevallen geven huiseigenaren aan dat de waarde van de woning is toegenomen door de stijging van de woningprijzen. Ook (extra) aflossingen van de hypotheek en een verbouwing worden genoemd als oorzaken van de toename van de overwaarde”, legt Philip Bokeloh uit, econoom bij ABN AMRO. “Vier op de tien huiseigenaren denken dat ze hun woning nu zouden kunnen verkopen met een winst van minstens 50.000 euro. Zeker in de drie grootste steden en hun randgemeenten verwacht men grote winsten. Een kwart van de woningeigenaren in die steden denkt aan een winst tussen 100.000 en 200.000 euro. Hun huizen zijn door het beperkte woningaanbod het sterkst in waarde gestegen. In de noordelijke en oostelijke provincies is de druk op de woningmarkt minder. In deze regio’s verwachten eigenaren relatief de laagste winst.”

Ouderen spekkoper

Een weinig verrassende conclusie is dat het vooral 50-plussers zijn die de grootste waardestijging verwachten. Daarbij zal het specifiek gaan om mensen die al vele jaren op dezelfde plek wonen. In huizen die ooit gekocht zijn voor guldens en nu meer dan hetzelfde bedrag in euro’s waard zijn. Van die groep denkt 22% dat hun huis tussen de €100.000 en €200.000 in waarde is gestegen. Pensionado's profiteren nog meer van de hausse. 14% van hen denkt dat het gaat om tussen de €200.000 en €300.000 waardestijging.