ING en Bank of Beijing bouwen samen aan nieuwe bank

28 maart 2019 Banken.nl 2 min. leestijd
Profiel

ING en Bank of Beijing hebben het plan uitgesproken om samen te werken aan een nieuw digitaal bankmerk. De totale investering wordt verwacht op $448 miljoen, waarbij ING 51% voor zijn rekening neemt. Dat is uniek, want het zou de eerste Chinese geldschieter zijn waarbij een buitenlandse bank meerderheidsaandeelhouder wordt.

Verschillende Aziatische media brengen het nieuws naar buiten over de samenwerking tussen ING en Bank of Beijing. De twee banken hebben het plan opgevat om samen een nieuwe digitale bank op te zetten met behulp van financiële technologie. De ervaring van ING met het ontwikkelen van online bankieren mogelijkheden wordt genoemd als belangrijke reden van de deelname van de Nederlandse bank aan het project.

Uniek meerderheidsbelang

Terwijl het project wacht op goedkeuring van de Chinese autoriteiten, is al duidelijk dat met het project een totale investering van $448 miljoen gemoeid is. ING verwerft 51% van de aandelen, de Chinese bank 49%. Zoals aangestipt in de inleiding, dat is bijzonder in die zin dat voor het eerst een buitenlandse bank meerderheidsaandeelhouder wordt in een dergelijke binnenlandse onderneming. De nieuwe digitale bank moet een symbool én benchmark worden voor Chinees beleid dat gericht is op het openen van de financiële sector voor buitenlandse partijen.

ING en Bank of Beijing bouwen samen aan nieuwe bank

“Het besluit voor het opzetten van een joint venture bank is een bewuste commerciële keuze voor beide partijen, in de context van het verder openen van de Chinese financiële sector”, zegt Xiong Qiyue tegen China Daily. Hij is onderzoeker bij Bank of China, één van de grootste banken ter wereld. Om verwarring te voorkomen, Bank of Beijing is een aparte entiteit, die verder niet direct banden heeft met Bank of China. Bank of Beijing heeft een balanstotaal van iets meer dan $300 miljard en is dus fors kleiner dan ING.

Sneeuwbaleffect

Xiong vervolgt: "Als de joint venture goedkeuring krijgt zal het zeker effect hebben op andere financiële instellingen, die zeer waarschijnlijk in een soortgelijke richting gaan bewegen”, vervolgt Xiong. “Sommige buitenlandse banken hebben op bepaalde gebieden een erg hoog niveau en zullen aandelenposities in Chinese banken gaan nemen of uitbreiden.”

“Kijkend naar onze recente geschiedenis en ons DNA zijn we goed in het opzetten van online dienstverlening. Het opzetten van een joint venture samen met Bank of Beijing is een grote kans, waarbij we willen excelleren in klantondersteuning via smartphone”, aldus topman van ING Ralph Hamers.