Evi van Lanschot bespreekt vier verschillende typen beleggers

14 maart 2019 Banken.nl 3 min. leestijd

Wie begint met beleggen kan maar beter weten wat voor type belegger hij of zij is. Het helpt particuliere beleggers om te bepalen welk beleggingsproduct het beste past, hoeveel risico te nemen en hoe de ideale beleggingsportefeuille eruitziet. Evi van Lanschot gaat in een nieuwe blog in op de verschillende typen beleggers en hun karakteristieken.

Als je begint met beleggen is het handig om te weten wat voor type belegger je bent. Het helpt je als particuliere belegger bijvoorbeeld om te bepalen welk beleggingsproduct het beste bij je past, hoeveel risico je wil nemen en hoe je ideale beleggingsportefeuille er dus uitziet. Maar welke type beleggers zijn er eigenlijk?

Van defensief tot offensief

Waarschijnlijk de meest voorkomende onderverdeling van beleggers is die van defensief naar offensief. Deze onderverdeling komt ook vaak terug in beleggingsproducten, bijvoorbeeld in de verschillende beleggingsfondsen waaruit je bij Evi Go kunt kiezen. De (Engelstalige) website Dummies, bekend van de ‘... voor dummies-boeken’, heeft een interessante test om uit te zoeken of je een defensieve, conservatieve, gebalanceerde, groeiende of offensieve belegger bent. Via een set vragen wordt een score opgesteld die uiteindelijk bepalen wat voor type belegger iemand is.

Evi van Lanschot bespreekt vier verschillende typen beleggers

De iets eenvoudiger test van Beleggingsmatch en beleggersplatform IEX vertelt niet precies wat voor type belegger je bent, maar wel gelijk welke beleggingsvorm het beste past: zelf beleggen (zelf), beleggingsadvies (samen) of vermogensbeheer (uitbesteden). Met de uitkomst van deze test wordt het heel eenvoudig om het juiste beleggingsproduct te zoeken.

Vier archetypen beleggers

Na talloze ontmoetingen met beleggers door de jaren heen kwam Loïc Schmid, hoofd vermogensbeheer bij de Zwitserse GS Banque, tot vier archetypen beleggers: (1) de zoek-dekking belegger, (2) de rusteloze belegger, (3) de dat-is-logisch-belegger en (4) de entrepeneur-belegger.

  • De zoek-dekking-belegger maak alles wat gebeurt op de financiële markten en in de economie onnodig ingewikkeld. Hij volgt de grote trends en boekt daarmee een rendement dat zelden afwijkt van de benchmark.
  • De rusteloze belegger is bekend om zijn overmoed en zelfoverschatting en rent achter elke hype in de markt aan. Maar hij loopt vaak achter de feiten aan en leert niets van zijn fouten uit het verleden. Hij is uiteindelijk vaak te laat met kopen of verkopen.
  • De dat-is-logisch-belegger is 'captain obvious': iemand die altijd beweert precies te weten wat er gebeurt op de financiële markt. Omdat het volgens hem ‘logisch’ is. Hij doorziet de financiële markt eerder dan andere beleggers, althans dat denkt hij. Dit type belegger raakte volgens Schmid de dag na het Brexit-referendum en de verkiezing van Trump in paniek en verkocht alles. Het risico voor de dat-is-logisch-belegger is dat zijn aannames ook duidelijk verkeerd kunnen zijn.
  • Het laatste type belegger van Schmid is de entrepeneur-belegger. Hij is gewiekst, nuchter en ziet kansen die goed uit kunnen pakken. Hij kocht aandelen Apple voor de introductie van de eerste iPhone, kocht Tesla-aandelen in het begin en belegde in Europese blue chip-aandelen na de Brexit en Trump.

Op de website van Evi kunnen beginnende beleggers met behulp van ‘Evi’s keuzehulp’ bepalen welk beleggingsproduct het beste past. Natuurlijk kunnen ook gevorderde beleggers de keuzehulp gebruiken. Bijvoorbeeld als bevestiging van een al ingeslagen weg of juist om nieuwe inzichten op te doen.